teisipäev, 9. juuni 2020

Mahlased kotletid peedi ja tuunikalakastmega



Lõpuks ometi hakkavad selguma Eesti Parim toiduaine 2020 erinevate kategooriate võitjad:) Nendega on ilmselt kõige mugavam kursis olla FB lehe kaudu, kuhu kõige kiiremini värske info tuleb. Täna ja homme valitakse ära parimad kõigis peamistes kategooriates (pagari-, piima-, lihatooted, valmistoidud jne) ning järgmisel nädalal selgub omakorda nende hulgast parimatest parim. Olen juba põnevil :)

Kuigi täna on taimne teisipäev, jagan siiski ühe lihaga toidu retsepti, kuigi antud juhul on klassikaline liharoog kõvasti taimsemaks tuunitud:) Nimelt armastan kotlettidele alati peeti lisada, et neid igat pidi paremaks ja tervislikumaks teha. Kuigi kotletid on igati head ka siis, kui lisada 2 väikest peeti ehk u 300 g, siis mulle meeldib, kui taina sees on suisa 500 g peenelt riivitud peeti. Minu arvates teeb see kotletid eriti maitsvaks ja mahlaseks.

Tuunikalaga kaste on inspiratsiooni saanud itaallaste Vitello Tonnatost - aromaatne pehme vasikaliha tuunikalakastmega, mis on üks minu lemmikuid Itaalia köögist. Mina serveerine peedi-kotlette pruuni või punase riisiga, aga loomulikult kinoa, toortatar, makaronid, (ahju)kartul sobivad samuti lisandiks.

Ahjus küpsetamine on mugav ja lihtne alternatiiv pannil kotlettide praadimisele, sest ei pea ise juures olema ega pärast pliiti pesema - elu on tänu sellele kohe palju lihtsam :)

Igaks juhuks kordan üle, et kasutan nii nendes kui ka lihavabades peediburgerites (fetaga ja tatraga peedipihvid) ainult toorest peeti, mille köögikombainis peenelt riivin. Ei ole vaja karta, et peet ei küpse läbi ega seda eelnevalt küpsetada. Toores peet jätab kotletid mahlasemad, samas on oluliselt vähem vaja vaeva näha (pole vaja enne ju peeti küpsetada) ning - mis eriti oluline - selles säilib rohkem kasulikke toitaineid, mistõttu on koteltid ka tervislikumad.

Vaja läheb:
4 küüslauguküünt või peotäis karulaugulehti
1 keskmine sibul
2 muna
900 g hakkliha (mina kasutan veisehakkliha)
2 tl soola
1 tl tšilli- vm jahvatatud pipart
1 tl Cajun vm meelepärast lihale sobivat maisteainet
2 sl nisu- vm meelepärast jahu
2-3 väiksemat toorest peenelt riivitud peeti (kaal puhastatult 300-500 g)

Haki puhastatud küüslauguküüned või karulaugulehed peeneks. Tükelda sibul peenelt või riivi köögikombainis koos peediga

Klopi munad kergelt lahti, sega läbi hakkliha ja maitseainetega. Lisa aedviljad, klopi ühtlaseks massiks ja vormi sellest kotletid. Prae pannil kuldpruuniks või küpseta ahjus kõigepealt 10 minutit 220 kraadi juures ja siis veel 10 minutit 180 kraadi juures. 



Tuunikalakaste

1 küüslauguküüs
4 anšoovisefileed (soovi korral)
1 sl kappareid
4 sl paksu majoneesi
1 sidruni mahl
1,5 dl oliiviõli
200-250 g tuunikala

Aseta väikemaks hakitud küüslauguküüs koos anšooviste ja kapparitega kannmikserisse või köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Võid kasutada ka saumikserit. Lisa majonees, sidrunimahl, oliiviõli ja tuunikala ning töötle ühtlaseks kastmeks. Lisa vajadusel oliiviõli, soovi korral ka soola ja maitsesta värskelt jahvatatud pipraga. Hoia kastet õhukindlalt suletud anumas külmkapis.

Kommentaare ei ole: