neljapäev, 18. juuni 2020

Salat maasikate, avokaado ja ahjulõhega



Ma ei saa aru, miks viimasel ajal iga kord, kui satun ilmateadet kuulama, mainitakse seal, et "võib sadada rahet". Mitte et varem oleks ilm Eestis alati suurepärane olnud, aga see, et juunis pidev raheoht on, tundub  ikka väga kummaline ... Samas kliimamuutused on paratamatud ja meile need midagi head kaasa ei too.  Loodame, et vähemalt sel aastal ilm kodumaise maasika saaki ei mõjuta ja saame maailma parimate maasikatega ikkagi maiustada, sest see veel puuduks, et lisaks riigile ka ilm talupidajatele karuteene teeks:( 

See salati retsept ilmus siin ja rääkisin pisut juurde ka maasikate ajaloost. Lisaks on pildil maasikavesi, mille idee sain juba aastaid tagasi sellelt toredalt toidulehelt. Maasikate ära lõigatud otsad, mille muidu lihtsalt prügikasti viskad, annavad veele väga mõnusa maasikameki, nii et minul on suvisel ajal maasikavesi pidevalt laual. Ja mulle meeldib jääkideta ehk zero waste kokkamine - mida rohkem saab iga tooraine puhul ära kasutada, seda parem :) 

Maasikad on küll magusad ning seostuvad eelkõige dessertide ja kookidega (retsepte saab siit), kuid need marjad sobivad siiski suurepäraselt ka soolastesse roogadesse. Olen maasikaid päris palju salatites kasutanud, näiteks valmistanud salatit 





Lisaks saab maasikatest ka mõnusat vinegretti ja imehead gazpacho't.

Seekord aga panin maasikad kokku lõhe ja avokaadoga. Maitserikas salat täidab hästi kõhtu ning sisaldab lisaks vitamiinidele ja mineraalainetele ohtralt kasulikke rasvhappeid. Kui sul on kodus auruahi, siis võid kala fooliumis küpsetamise asemel hoopis aurutada.

Pähklite asemel võid kasutada kergelt röstitud seedermänni-, kõrvitsa- või päevalilleseemneid, samuti piiniapähkleid. Need kõik annavad salatile mõnusat krõpsu tekstuuri juurde ja teevad seda veelgi maitsvamaks ja toitvamaks.


Vaja läheb:
100 g meelepärast salatit
2 küpset avokaadot
300 g maasikaid
600 g lõhe- või forellifileed
u poole sidruni mahl
soola, musta või valget pipart
peotäis röstitud metspähkleid või Kreeka pähkleid

Pese salat, avokaadod ja maasikad korralikult puhtaks. Maasikaid puhastades jäta nende otsad alles ja aseta vee sisse, kui soovid saada maistevett. Lõika suuremad maasikad neljaks, väiksemad pooleks ja päris väikesed jäta terveks. Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi ja võta viljaliha lusikaga välja.

Maitsesta kalafilee sidrunimahla, soola ja pipraga, keera fooliumisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit kuni see on küpsenud, kuid ikka veel mahlane. Ära kala kauem ahjus hoia, sest see küpseb ka pärast ahjust võtmist fooliumis edasi ja muidu on oht see ära kuivatada. 

Haki pähklid pisut väiksemaks.

Kaste:
4 sl oliiviõli
2 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
1 tl mett
soola, musta pipart

Sega kastme ained omavahel ühtlaseks kastmeks. 

Aseta salatilehed kaussi ja sega need kastmega läbi. Lisa tükeldatud maasikad ja avokaado ning sega läbi. Küpsenud lõhe tee kahvliga tükkideks ja sega salatisse või lõika sellest neli portsjonit ja aseta igale taldrikule salati kõrvale. 

Puista salatile hakitud pähklid ja jahvata veel musta pipart, kui soovid.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks peaks maasika otsad alles jätma ja vee sisse panema?

Anonüümne ütles ...

Nüüd sain aru, vee maitsestamikes, eks?

Silja Luide ütles ...

seda ei pea tegema, aga võib teha, kui on soovi maitsevesi saada :) rääkisin sellest lahedast ideest pisut lähemalt üleval pool (täpsemalt 2. lõigus) ja piltidel on ka see maitsevesi näha. mulle meeldib zero waste kokkamine ja tooraine võimalikult hea ära kasutamine - mida vähem raiskamist, seda parem ;-)