pühapäev, 30. august 2020

Suitsulõhe-suvikõrvitsapirukas krõbedal juustusel põhjal


Üks suvikõrvitsa ja suitsulõhega pirukas mul blogis juba on, aga seekord tegin selle küpsetise juusturikka krõbeda põhjaga, et oleks veelgi maitsvam. Ja tulemuseks oli tõesti selline pirukas, mida sööks veel ja veel - mõnusalt mahlane, juustuküllane ja maitsekas:)

Sobitasin küpsetise ühe väga hea ja väärika klassikalisel ehk nö šampanjameetodil valmistatud vahuveiniga Simonsig veinimajast, kus olen ka ise käinud ja millest isegi pika postituse kirjutanud. Simonsig oli esimene Lõuna-Aafrika Vabariigi veinimaja, kes hakkas sellist tüüpi kvaliteetset vahuveini valmistama (see oli juba aastal 1971) ja nende Kaapse Vonkel jt vahukad on suisa legendaaarsed, kuigi nüüdseks on taolise mulli valmistajaid seal riigis juba rohkem. Kusjuures, LAV-s on šampanja- ehk traditsioonilisel meetodil vahuveini valmistamise nimetus Cap Classique ja 1. septembril tähistatakse ka selle kvaliteetse vahuveini päeva (see on Cap Classique Day):) See tähtpäev on mõeldud kõigile, kes šampanjat ja teisi sarnaselt valmistatud suurepäraseid vahuveine armastavad (mina kuulun kindlalt nende hulka), nii et naudi mulli ja kui soovid, kasuta sotsiaalmeedias hashtag'i #CapClassiqueDay;-)

Konkreetne pildil olev vein ongi pärit Simonsigi majast ja kannab nime Kaapse Vonkel. See on kolmest peamisest šampanjaviinamarjast (Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier) valminud kuiv vahuvein, mis sobib suurepäraselt niisama nautimiseks, kuid samuti väga paljude erinevate toitude juurde sobitamiseks. 


Nisujahu asemel võid kasutada piruka tainas toortatra- ja maisijahu segu, kuid lisa ka 1 tl küpsetuspulbrit ja 1 sl maisitärklist, et põhi vähem pudisev oleks. 

Põhi:
225 g jahu
0,5 tl soola
0,5 tl kuivatatud ürdisegu või tüümiani või punet
0,5 tl jahvatatud cayenne'i pipart
100 g külma võid
80 g kõvemat laagerdunud juustu

Aseta sõelutud jahu koos maitseainetega köögikombaini, sega läbi (vajuta korraks pulse nuppu). Lisa tükeldatud või ja töötle riivisaia meenutavaks puruks. Lisa riivitud juust ja 2-4 sl jääkülma vett ning töötle ühtlaseks tainaks. Võta tainas välja, sõtku ühtlaseks ja rulli jahusel pinnal laiali.

Tõsta tainas 24-26 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäivas vormi põhja ja äärtele (u 2 cm kõrgusele). Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber; ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Torka tainas tihedalt kahvliga läbi ja aseta 20 minutiks külmkappi. 

Kata tainas küpsetuspaberiga, aseta sellele raskuseks keetmata riis, oad v herned ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta veel 5 minutit kuni tainas on kuldne. Võta vorm ahjust ja aseta peale täidis. 

Täidis:
u 300 g suvikõrvitsat
soola, pipart
võid
200 g suitsulõhet või -forelli
3 muna
200 g hapukoort
50-100 g kõvemat laagerdunud juustu
1 sidruni riivitud koor (soovi korral)
peotäis hakitud tilli või murulauku

Tükelda suvikõrvits u 1 cm tükkideks. Maitsesta soola ja pipraga. Sulata potis või pannil või, aseta sinna tsukiini ja hauta madalal tulel (võib ka kaane all) u 10 minutit. Tükelda kala. Sega kergelt lahti klopitud munad hapukoorega, lisa riivitud juust ja soovi korral ka sidrunikoor ning maitsesta soola ja pipraga. 

Laota suvikõrvits ja kala eelküpsetatud põhjale vormi. Vala peale hapukoore-segu ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 25 minutit kuni täidis on enam-vähem tahenenud (keskelt võiks veel pisut võdiseda). 

Lase pirukal vormis u 10 minutit taheneda, võta seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Enne serveerimist (pirukas on hea nii soojana kui ka jahtunult) aseta küpsetis serveerimisalusele ja puista peale hakitud maitseroheline. 


Postitus valmis koostöös Simonsigi vahuveini maaletoojaga.

Kommentaare ei ole: