kolmapäev, 12. august 2020

Suvikõrvitsa-šokolaadi keeks


Olen siin küll juba korduvalt seda öelnud, aga minu arvates tõesti ei ole suvikõrvitsa-retsepte kunagi liiga palju:) Vaheldust on ju vaja ja pealegi kulub alati mõni maitsev ja hästi töötav retsept marjaks ära;-) 

Kui rääkida magusatest küpsetistest suvikõrvitsaga, siis blogis on šokolaadikattega tummine kook ning mahlane šokolaadikeeks, lisaks ka lihtne, aga suus sulav brownie. Tegelikult olen suvikõrvitsaga teinud šokolaadiseid muffineid, samuti lisanud seda vilja sõstrakeeksi sisse. 

See siin on üks aromaatne, kergelt vürtsikas, šokolaadiküllane ja krõmpsuvate pähklitega keeks. Tume muscovado suhkur ja konjak lisavad sügavust; suvikõrvits annab aga ohtralt mõnusast mahlasust. Keeks muide on "niiske" (st ei muutu kuivaks ja pudisevaks) veel isegi kolmandal päeval pärast küpsetamist ;-) Aga hoia seda kindlasti toatemperatuuril, mitte ära aseta külmkappi, et küpsetis ikka värske oleks. Miks just toatemperatuuril, sellest räägin pikemalt siin. Loomulikult sobib see keeks väga hästi sügavkülmutamiseks. 

Kui kasutad nisujahu, siis piisab 1,5 tl küpsetuspulbrist. Sel juhul ole taina segamisega ettevaatlik, et mitte gluteeni aktiveerida. Kui liiga hoogsalt tainast segada, siis hakkab gluteen juba enne koogi ahju panekut tööle ning tulemuseks on kuiv ja vähe kerkinud küpsetis. 


Vaja läheb:
100 g tumedat šokolaadi
50-100 g sarapuu- või Kreeka pähkleid
200-250 g suvikõrvitsat (1 keskmine vili) 
100 g toortatra- või riisijahu
90 g maisijahu
3 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,5-1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
1 muna
1,2 dl neutraalse maitsega õli
150 g heledat või tumedat muscovado't
1 sl vanillisuhkrut
2 sl konjakit, rummi, brändit või külma kanget kohvi
tuhksuhkrut (soovi korral)

Haki šokolaad ja pähklid, riivi suvikõrvits. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja maitseainetega (kaneel, muskaatpähkel ja soovi korral ka kardemon). Teises kausi klopi muna kergelt lahti ning sega läbi õli, suhkrute ja alkoholi või kohviga. Sega hulka suvikõrvits, šokolaad ja pähklid, seejärel kuivained. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaberi riba, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) piklikkusse leiva- või keeksivormi ning küpseta 170-kraadises ahjus 50-60 minutit, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase keeksil pärast ahjust võtmist vormis u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Soovi korral sõelu jahtunud keeksile peale tuhksuhkrut. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Kommentaare ei ole: