neljapäev, 18. märts 2021

Suus sulav mangosorbett kahest koostisosast


Vahelduseks pakun blogis ka midagi tervislikku - banaanist ja mangost "jäätist":) Mulle meeldib maiustada, mida muidugi teavad ilmselt kõik, kes siia blogisse sattunud on😉, ja eriti on mul hea meel selle üle, kui saan nautida midagi toitainerikast ja kasulikke aineid sisaldavat tavapärase liigsete kaloritega (ohtralt rasva ja suhkrut) desserdi asemel. 

Banaanist "jäätised" on juba pikalt popid olnud. Mul blogiski on neid päris mitu, nt "šokolaadijäätis", maapähklivõiga, vaarikate ja kohupiimaga, ainult vaarikategakohviga ning mango, pohlade ja jogurtiga, aga võib teha ka täitsa tavalist ehk jäätist ühest komponendist. Mulle meeldib igasuguseid erinevaid maitseid ja võimalusi katsetada, sest sügavkülmast on mul alati banaane võtta. Nimelt ostan banaane alati suure kobara ja kui need on juba üsna plekilised, siis kas küpsetan neist midagi (blogiski on üle 10 erineva võimaluse teha keeksi, pannkooke, kooki, küpsiseid vms küpsetest banaanist), lisan smuutile või siis lõikan tükkideks ja asetan sügavkülma. Kuid hoolimata erinevatest variantidest, siis šokolaadi- ja maapähklivõi "jäätised" on ikka lemmikud, samas see mangosorbett on minu arvates samuti ülihea! Olen seda mitmeid kordi teinud ja see on just ideaalne värskendav maius, millel ka magusa ja hapu tagasakaal ilusti paigas. 

Maitse poolest ei ole banaanist sorbetid muidugi päris samasugused, mis ohtra koore ja suhkruga rammusad päris jäätised, kuid ega need samas eriti palju alla ka ei jää. Mis on tegelikult üllatav, sest tegemist on väga tervisliku maiusega, milleks kasutatud kaloririkaste koostisosade ja erinevate lisaainete asemel vaid toitainerikkaid puuvilju. 

Banaanist "jäätise" jaoks on vaja pmst kahte asja - külmutatud banaani ja köögikombaini. Muidugi, kodus võiks tegelikult olla ka sügavkülmik, et banaane külmutada :) Ideaalse kreemja tekstuuri saab ka saumikseriga, kuid kannmikserit ehk blenderit ei soovita kasutada. Viimasega saad teha smuutit :)

Banaanis tuleks enne sügavkülmutamist lõigata 1-2 cm tükkideks ja asetada need siis karpi või kilekotti - oleneb, mida sina oma kodus kasutad. Külmas võiks banaan olla vähemalt 4 h. 

Süües meeldib mulle sellistele "jäätistele" erinevaid lisandeid juurde panna. Nt marju, tükeldatud või riivitud šokolaadi, purustatud kakaoube (ibgl k cacao nibs), kookoshelbeid või -laaste, hakitud pähkleid või mandleid või (röstitud) mandlilaaste, graaantõunaseemneid, granadilli jms. 


Vaja läheb:
2 keskmist või suuremat külmutatud banaani
200 g (pool pakki) külmutatud mangokuubikuid

Võta puuviljad sügavkülmast ja aseta köögikombaini. lase neil u 10 minutit soojeneda ja töötle seejärel ühtlaseks kreemjaks "jäätiseks". Naudi kohe! 

Ülejäänud maiuse saad panna sügavkülma ja süüa siis, kui isu tuleb :)


Retsept ilmud paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: