reede, 12. märts 2021

Krõbe suistukana-juustu kringel


See kringel on seest mahlane ja rohke täidisega, peale aga krõbe. Pärmitainas on üks mu suuri lemmikuid ja kasutan üldiselt iga võimalust (st kui keegi külla tuleb või ise kellegi juurde lähme), et sellest tainast midagi eriti mõnusat küpsetada. Viimasel ajal on neid võimalusi küll vähem kui muidu, aga küll olukord jälle varsti paraneb. Suvi sab olema kindlasti vähemalt sama tore, lõbus, päikseline, soe ja sotsiaalne, kui varasematel aastatel :)

Blogiski on juba omajagu pärmitainaga retsepte, nt erinevad magusad kringlid, martsipanirullid marjadega, jõulu-Stollen jne. Soolastest küpsetistest on aga üks viimase aja lemmikuid eriti maitserikas rebitav sai, mis isegi järgmisel päeval veel mahlane on. Ja muidugi traditsioonilised kohupiimakorbid, mis lapsest saadik mulle hullult meeldivad, jõuavad samuti varsti blogisse!

Pärmitainast ei ole tõesti vaja karta. Keeruline on juuretisega küpsetamine, aga pärmiga on taina tegemine tegelikult väga lihtne. Panin aastaid tagasi, kui alles hakkasin pärmitainast rohkem kasutama, kirja näpunäited, mida selle tegemisel arvestada. Esimene katsetus, mis blogisse jõudis, oli prantslaste seas popp pissaladiere'i nimeline maitserikas lahtine pirukas. Retsepti sain muideks kokakoolist, kus ma seda ka esmakordselt valmistasin. Pole seda nüüd nii ammu teinud, aga peaks lähiajal sobival võimalusel jälle proovima, sest pole veel näinud inimest, kellele see karamellise sibula ja anšoovistega küpsetis ei meeldiks. Täpselt sama popp nagu kohupiimakorbidki või soolane ohtra juustu ja singiga (ahjusoe) kringel nagu see siin ;-)

Muide, minult uuritakse päris sageli, millist ahju osta ja olen isegi Õhtulehes jt väljaannetes paaril korral sel teemal sõna võtnud (st et mõne artikli juures on minult arvamust küsitud). Mina olen ülimalt rahul oma auruahjuga (Electroluxi CombiSteam Pro (EOB9956XAX)), mis mul juba mitu aastat kodus on. Ilma selle aurufunktsioonita ei kujuta elu enam ette:) Esiteks muidugi aedviljad ja juurikad - ei ole enam aaastaid ühtegi neist keetnud, vaid kõiki aurutan. Lisaks asjaolule, et nii säilib kõige rohkem vitamiine jm toitaineid, on see ka ülimugav, sest asetad lihtsalt viljad ahju ja ongi kõik. Pole mingit pliidi juures passimist ega muud tüli :)

Ja teine põhjus, miks auruahi minu jaoks on ülioluliseks kujunenud, on just pärmitainas. Tuulevaikses aurukeskkonnas kerkib tainas kiiresti ja kohevaks, samuti saavad küpsetised eriliselt mahlased. Soovitan proovida kringlit vms küpsetada auruahjus ja usun, et nö tavaahi enam väga ei paelu ... :) Taina kergitamiseks on muidugi eraldi programm ja seda kasutades kulub kergitamiseks u kolmandik ajast, mis muidu. 

Igaks juhuks mainin, et see siin EI OLE koostööpostitus. Ahjuteema on sageli päevakorral ja hea meelega jagan enda soovitusi. Mina enam ise kindlasti muud kui auruahju ei osta. Kui kedagi aga huvitab, võin mõnikord oma uuest külmkapist lähemalt rääkida 😁😁😁 Olin nimelt hiljuti positiivselt üllatunud, et uuel külmkapil on nii palju positiivseid "uusi" omadusi (nt eriline süsteem rohelise kraami värskena hoidmiseks, jääkuubikute valmistamine jms), mille olemasolust ma varem teadlik ei olnud (oleks muidu juba ammu külmkapi välja vahetanud) ja mis on juba lühikese ajaga asendamatuks muutunud. Igaks juhuks mainin, et erinevalt ahjust on väga harva ette tulnud, et keegi mu nõu külmkapi osas küsib - pigem on viimasel ajal nii, et ise räägin kõigile, kes vähegi kuulata viitsivad, kui super uus külmkapp mul on! 😁 


Või asemel võib taina täidisesse määrida ka väiksema paki sulatatud juustu või väikese purgi pestot, samuti võib juurde lisada hakitud kuivatatud tomateid, paprikat või oliive. 

Tainas:
2,5 dl täispiima
25 g pärmi
450-500 g nisujahu
1 tl soola
1 sl suhkrut
1 tl kuivatatud punet, tüümianit või ürdisegu
100 g toasooja võid

Kuumuta piim nö käesoojaks (u 37c). Lisa murendatud pärm ja lahusta see segades piimas. Sega 450 g sõelutud jahu suhkru, soola ja ürtidega ning sega piimaga ühtlaseks tainaks. Vajadusel lisa kuni 50 g jahu. Viimasena sega hulka tükeldatud või. Sõtku kätega või töötle lauamkiseriga ühtlaseks tainaks ehk kuni tainas nö lööb kausi ja käte küljest lahti. Kata tihedalt köögirätiga ja aseta tuulevaiksesse sooja kohta 30-60 minutiks kerkima kuni tainas on kahekordistunud. Auruahjus kulub kerkimiseks u 20 minutit. 

Täidis:
100 g toasooja võid
200 g tugevamaitselist laagerdunud juustu
300 g väikesteks tükkideks hakitud praejääke, singi- või suitsukanatükke vms
paar peotäit maitserohelist (tilli, murulauku, tüümianilehti)
1 tl jahvatatud tšilli- või musta pipart
1 muna

Puista tööpinnale jahu ja rulli tainas 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Laota sellele noa või lusika abil ühtlaselt või, puista peale suurem osa (4/5) juustust, hakitud lihakraam, pipar ja maitseroheline. 

Tee tainast tihe rull ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika otsad kokku jättes tainas pikuti pooleks ja tee palmik. Keera see ringiks. 

Aseta kringlile köögirätik ja lase veel 15-30 minutit kerkida (auruahjus piisab 5-10 minutist). Pintselda kringel pealt ja külgedelt lahtiklopitud munaga, mis on läbi segatud 1-2 sl vee, piima või (vahu)koorega. 

Küpseta kringlit 200-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni see on pealt kuldpruun. Puista u 10 minutit enne valmimist peale ülejäänud riivitud juust. 

Võta kringel ahjust, lase sel u 10 minutit taheneda, lõika tükkideks ja naudi. Suurepärane nii soojalt kui ka jahtunult. Allesjäänud kringlit hoia õhukindlalt suletud anumas toatemperatuuril. 

Retsept ilmus paar kuud tagasi siin.

2 kommentaari:

Kristel ütles ...

Oo jaa, jaga oma külmkapi soovitust palun!

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, võtan selle teema millalgi ette :)