teisipäev, 25. mai 2021

Vanillikreemi ja särtsaka rabarberiga pavlova


See kooslus, st pehme sisuga pavlova, siidine vanillikreem ja apelsinimekiga hapu rabarber, sai tõeliselt maitsev! :) Aga mis siin saakski väga valesti minna kui kolm niiiii head asja kokku panna?!? :)

Kook sai tegelikult alguse sellest, et eelmisel nädalal tuli mul tohutusuur vanillikreemi isu, sest see on hapuka rabarberiga perfect match. Kuigi alguses plaanisin teha kihilise magustoidu beseega (kreemi valmistamisel ülejäänud viis munavalget on ju vaja ära kasutada), siis hiljem otsustasin ikkagi vana hea pavlova kasuks. Pavlova kook on samuti üks mu lemmikuid, eriti muidugi selle suus sulav vahukommilaadne sisu ;-)

Vanillikreemi retsept on mul tegelikult blogis olemas juba aastaid (10 aastat, kui täpne olla) olemas, sest armastan seda väga palju kasutada. Näiteks pavlova peal koos hapude õuntega on see imemaitsev, samuti tuuletaskute täidisena (samuti ka croquembouche'i sees). Loomulikult sobib see ka igasugustesse muudesse magustoitudesse.

Selle koogi valmistamine ei kuulu kahjuks kategooriasse "kiire ja lihtne", kugi midagi keerulist selles ka ei ole. Iga komponendi (Pavlova kook, vanillikreem ja küpsetatud rabarber) valmistamine võtab pisut aega, lisaks on vaja neid ka jahutada enne, kui koogi nö "kokku paned", kuid samas ei ole siin mitte midagi, mis kodukokale jõukohane ei peaks olema :) Soovitan kõigepealt küpsetada Pavlova koogi, sest jahtumiseks kulub aega, ning seejärel teha valmis vanillikreemi ja rabarberi.

Ja kõrvale (nii küpsetamisel kui ka söömisel) võib nautida viimast Eurovisiooni võidulugu - poleks arvanudki, et ka niiii head rocki (ja nii ilusa mehe esituses) sel konkursil võib kohata :D Tõesti, rock'n'roll never dies!  :) :) :)


Vanillikreem:
5 munakollast
130 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
4 sl maisitärklist
5 dl (täis)piima
1-2 sl brändit või konjakit

Vahusta munakollased suhkrutega heledaks vahuks. Lisa maisitärklis ja vahusta ühtlaseks.

Kuumuta piim potis keemiseni, lisa edasi vahustades munavahule ja sega ühtlaseks. 

Vala muna-piimasegu paksupõhjalisse puhtasse potti, lisa lakohol ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades u 10 minutit kuni segu pakseneb. Kuumus võiks olla pisut alla keskmise, kuid pigem madalam, kui kõrgem, et kreem aeglaselt pakseneks. Kui kuumus on liiga kõrge, on oht, et munad hakkavad küpsema ja tulemuseks on omletilaadne toode, mis tuleb ära visata. Kümne minutiga peaks kreem olema parajalt paks. Kui esimese viie minutiga tundub, et kreem ei paksene, siis lisa pisut kuumust. Samuti võid kuumust lõpuosas juurde lisada, et kreem ikka piisavalt pakseneks.  

Kui kreem on piisavalt paks, siis kurna segu läbi sõela puhtasse kaussi ja lase jahtuda. Eriti hea on, kui saad kausi kreemiga asetada teise kaussi, mis on täidetud jääkuubikutega - nii jahtub kreem kiiremini ega küpse edasi. 

Kata jahtunud kreem (mitte kauss, vaid aseta kile kreemi peale) toidukilega ja hoia seda enne serveerimist paar tundi külmkapis. 

Pavlova:
5 munavalget
200 g tuhk- või peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 sl sidrunimahla
1 tl maisitärklist

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks. Hakka edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkrut lisama. Vahusta, kuni vaht on läikiv ja nö tugevate tippudega, seejärel vahusta sisse vanillisuhkur, sidrunimahl ja tärklis. 

Piserda ahjuplaadile laotatud küpsetuspaber veega ja joonista sellele 22-24 cm läbimõõduga ring. Laota munavalgevaht ringi sisse (ääred võivad jääda kõrgemad) ja küpseta 120-kraadises ahjus u 1 h kuni koogi keskosa on vetruv, ääred aga kuivad ja krõbedad. 

Keera ahjul kuumus kinni, tee uks praokile ja jäta kook ahju jahtuma. Eriti hea, kui see saab üleöö rahulikult jahtuda - siis ei hakka see (liigselt) murenema, mis muidu kiire temperatuuri muutusega võib juhtuda. Kui aga tõstes pavlova ääred pisut siiski pragunevad, ei ole ka hullu midagi - maitse ja tekstuur sellest ei muutu.

Libista täielikult jahtunud kook serveerimisalusele ja laota sellele umbes pool vanillikreemist. Kreemile omakorda aga küpsetatud rabarber. 

Küpsetatud rabarber:
u 300 g rabarbrit (3-4 pikka peenet vart)
3 sl suhkrut
1-2 sl brändit, konjakit või mõnta tsitruslikööri (nt Cointreau)
1 apelsini mahl ja peenelt riivitud koor

Lõika rabarberivarred u 2 c tükkideks, jämedamad varred enne aga pikuti pooleks. Aseta koos kõigi komponentidega väikesesse kastrulisse ja küpseta madalal kuumusel u 10 minutit kuni rabarber on pehme ja pisut lagunenud. Ära selle koogi puhul rabarbrit krõmpsuks jäta, sest muidu on pehmet kooki ebamugav süüa.

Tõsta rabarber potist kaussi ja lase potti jäänud vedelik keema. Keeda seda 5-10 minutit kuni see on vähemaks keenud ja pisut paksem (kergelt siirupine). Lase jahtuda ja nirista koogile või paku selle kõrvale. 


Mu retsept ilmus ka D-kokaraamatus

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hmmm... Mulle meenutab kirjelduse järgi keedukreemi? Kas eksin 🤔

Anonüümne ütles ...

Heal lapsel mitu nime ��

Silja Luide ütles ...

vanillikreemi kohta võib pmst ikka keedukreem öelda, kui on soov, või siis kondiitrikreem (Crème pâtissière) :)