pühapäev, 2. mai 2021

Marjade, metspähklite ja šokolaadiga muffinid


Röstitud metspähklite, šokolaadi ja pohladega muffinid on mõnusalt mahlased ja särtsakad. Need muffinid sobivad suurepäraselt neile, kes ei viitsi köögis pikalt mässata, aga tahaks midagi tõeliselt head magusat süüa. Muffineid on kerge teha ja need passivad ka eelolevaks emadepäevaks, samuti igaks muuks sündmuseks või niisama kodus maiustamiseks. 

Kui sügavkülmas on veel marju, siis saad neid maitsekates muffinites ära kasutada. Kohe saab aga  koduaiast rabarbrit ja tegelikult võib neis muffinites marjad ilusti tükeldatud rabarbriga asendada. 

Soovi korral tee vahukoorest ja toorjuustust kreem, kui seda ei soovi, siis sõelu muffinite peale lihtsalt tuhksuhkrut. Kui sulle kardemon ei meeldi, siis võid selle ära jätta või selle asemel hoopis 1 tl jahvatatud kaneeli lisada, samuti sobib hästi vanillisuhkur (seda lisa 1 sl). 

Kui poes ei ole röstitud sarapuupähkleid, siis rösti neid ise ahjus. Selleks laota metspähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 150 kraadi juures 10 minutit. Hõõru sooje pähkleid näppude vahel või käteräti sees, kuni koor tuleb maha.

Nisujahu võid asendada riisi- ja maisijahu seguga ning lisa sel juhul ka 2 tl küpsetuspulbrit (kokku 3,5 tl).  Nii sobivad need muffinid ka gluteeni mitte taluvatele inimestele. 

Võib kasutada külmutatud marju - need võid sügavkülmast otse tainasse lisada ja eelnevalt sulatada ei ole vaja. Pohlade ja jõhvikate asemel sobivad väga hästi ka punased ja mustad sõstrad.  

Võid kasutada nii tavalisi muffinivorme, kui ka küpsetuspaberist lõigatud nelinurkseid lehti. 

Muffinid:
50-100 g röstitud sarapuupähkleid
100 g valget šokolaadi
120 g toasooja võid 
100 g suhkrut
2 toasooja muna
2 dl toasooja keefirit
1-2 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi
150 g nisujahu
100 g mandlijahu          
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
100 g pohli või jõhvikaid
tuhksuhkrut (soovi korral)

Haki pähklid ja šokolaad väikesteks tükkideks. 

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel keefir ja alkohol või kohv.

Sõelu jahu  ja sega kuivainetega, seejärel lisa ülejäänud tainale õrnalt segades. Sega kergelt (st võimalikult vähe segades) hulka ka pähklid, šokolaad ja marjad. 

Jaga segu 12 muffinivormi vahel ja küpseta 190 kraadises ahjus u 25 minutit kuni muffinid on pealt kuldpruunid ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase muffinitel vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. 

Kate:
2 dl (1 pakk) vahukoort
150-200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
50 g tuhksuhkrut

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa tuhksuhkur ja toorjuust ning vahusta ühtlaseks. Jaga kreem jahtunud muffinite vahel. 

Retsept ilmus veebruaris siin.

Kommentaare ei ole: