esmaspäev, 31. mai 2021

Mahlane ja lihtne rabarberi-halvaakook


Rabarberihooaeg on täis hoos! Olen viimaste nädalate jooksul valmistanud erinevaid kooke jm küpsetisi rabarberiga (nt siin ilmus rabarbrberi-kohupiimakoogi retsept), nädalavahetusel aga tegin kisselli, mis koos maheda kohupiimakreemiga on ülihea :) Kuigi hapukas kissell on ka niisama mõnus juua või hoopis mõne kohupiimavormiga nautida - erinevaid variante sellest desserdist leiab mu blogist ;-)

Tegelikult on see uskumatu, kui lihtne võib ikkagi üks kook olla :) Väga palju lihtsam enam vist olla ei saa, kui see mahlane küpsetis siin ... :D Juubeli tordipulbriga koogid on sellised, millega saavad lapsedki hakkama ehk täitsa nö lollikindlad. Taina saab valmis u 10 minutiga, mistõttu sobib see halvaa ja rabarberiga maius nii ootamatutele külalistele pakkumiseks kui ka niisama soojadel pikkadel suveõhtutel nautimiseks, kui soovid köögis veedetava aja miinimumini viia. 

Kui sööd kooki kodus, võib juurde pakkuda ka vanillijäätist, -kreemi või -kastet, kuid ka niisama on hea. Lisaks on see küpsetis suurepärane matkale ja piknikule kaasa pakkimiseks, sest seda saab lõigata väikesteks tükkideks, mida on mugav käe vahelt süüa.

Maasikad võid vabalt ära jätta asendades need rabarberiga; halvaa asemel sobib tainasse ka martsipan. Lisaks võib tainasse segada 1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni. Samuti võib tainale puistata enne küpsetamist 50-100 g hakitud sarapuupähkleid, mandleid või mandlilaaste. 

Suvel võid rabarbri asemel proovida kooki sõstarde või tikritega, sügisel aga saad imemaitsva koogi asendades rabarberi hapude õunte ja peotäie pohlade või jõhvikatega.


Rabarberikook:
2 toaosooja suurt muna
180 g võid
1 pakk Juubeli tordipulbrit
50 g jahu
200 g halvaad
500 g tükeldatud rabarberit ja maasikaid
tuhksuhkrut (soovi korral)

Klopi munad kahvliga kergelt lahti, sega hulka sulatatud ja pisut jahtunud või, seejärel tordipulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks tainaks, lisa hakitud halvaa ning seejärel sega õrnalt hulka rabarber ja maasikad. 

Laota tainas neljakandilisse küpsetuspaberiga ketud 20X30 cm vormi, silu pind ja küpseta 180-kraadises ahjus u 35 minutit. Kook on valmis, kui sisse torgatud tikk jääb kuivaks ja küpsetise pealispind on kuldpruun. 

Enne lahti lõikamist lase koogil vähemalt 15 minutit vormis taheneda. Kook on suurepärane ka külmalt. Jahtunu koogile puista soovi korral tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: