teisipäev, 13. september 2022

Aromaatne kana-seene panniroog


Sel aastal pole küll kahjuks parim seeneaasta, aga üht-teist õnnestub metsast siiski saada. Vähemalt nii palju küll, et on võimalik korra kastet, pannirooga, risotot, pastat, pirukat vms teha :) Seda argiõhtuks sobivat kanaga pannirooga saab teha nii metsaseente kui ka šampinjonidega, nii et kui seenekorv on metsast tulles taaskord tühjavõitu, nagu sel aastal olema kipub, siis saad poeriiulilt ikka vajaliku kätte ;-)

Selle maitserikka sügisese toidu jaoks tasub võtta üsna suur pann, et kogu see headus ära mahutada.  Tüümianivarsi võid pannile küpsemise ajaks lisada, kuid võta need siis välja, kui toit on valmis. Süüa kõlbavad vaid tüümiani lehed. 

Kui sul paksendamiseks maisitärklist ei ole, siis kasuta kartulitärklist. Sel juhul aga ära panni sisu enam keema lase, vaid kuumuta kergelt paar minutit, sest muidu kartulitärklise mõju kaob. Maisitärklis aga tahab keeda, et paksendada. 


Vaja läheb:
400-500 g kana rinnafileed
küüslaugupulbrit vm meelepärast lihamaitseainet
soola, pipart
selitatud võid või õli praadimiseks
2 küüslauguküünt
1 sibul
400-500 g seeni (nt kukeseened, šampinjonid)
1,5 dl kuiva valget veini
3,5 dl kanapuljongit
2 sl mahedat sinepit
1 sl maisitärklist
peotäis tüümianilehti
150-200 g (1 pakk) küüs- või murulaugu maitselist toorjuustu

Lõika kanafileed pooleks, et need kiiremini ja ühtlasemalt küpseksid. Maitsesta küüslaugu- vm meelepärase maitseainega.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli või selitatud või. Prae kana pannil u 5 minutit, kuni see on läbi küpsenud ja kergelt pruunistunud. Keera ümber ja prae teiselt poole ka mõni minut. Tee seda kogu kanaga ja tõsta praetud kana taldrikule ootele. Maitsesta soola ja pipraga. 

Haki sibulad ja küüslauguküüned peeneks. Kuumuta pannil õli või selitatud või ja prae madalal kuumusel sibulat kuni see on klaasjas (kulub u 8 minutit), lisa küüslauk ja prae veel mõni minut. Vajadusel sega praadimise ajal.

Puhasta seened ja lõika suuremad väiksemateks tükkideks. Kui kasutad šampinjone, siis viiluta need õhukeselt. Lisa seened, keera pliidi kuumus panni all kõvemaks ja prae seeni aeg-ajalt segades kuni vedelik on aurustunud ja seened pruunistunud. Vala pannile vein ja lase mõi minut keeda kuni alkohol on aurustunud.

Lisa pannile puljong ja sinep, sega läbi ja lükka spaatliga panni põhjast praadimise jäägid lahti. Keera kuumus pisut vähemaks ja lase õrnalt podisedes u 5 minutit keeda. Sega maisitärklis veega ja vala see siis ühtlase nirena ise samal ajal panni sisu segades pannile. Keeda veel 5 minutit, seejärel sega hulka toorjuust ja tüümian. Kuumuta mõni minut, keera kuumus maha, lisa pannile kana ja lase u 10 minutit seista. Jahvata roale veel musta pipart ja puista tüümianilehti. Naudi koos meelepärase lisandiga, minu arvates sobivad selle roa juurde (täistera)riis, makaronid, kruubid ja kartulid.

      Kommentaare ei ole: