esmaspäev, 5. september 2022

Kana-ploomiroog


Ploomidega olen saanud juba mitu nädalat maiustada ja minu arvates on need ikka hullult head!:) Blogis on mul päris mitu ploomikooki (nt mandlitäidisega galette, martsipanigakohupiimagasidruni-pähklitäidisega, mahlane küpsetis vanillikastmega  ja loomulikult lihtne clafoutis). Ploomidest saab ka nii tervisliku smuuti kui ka maitsva marmelaadi (söömiseks nt sõrnikutega) või hoopis vürtsika tšatni. Lisaks võib neid röstida ahjus koos mee ja kaneeliga, et saada suus sulav lisand mõnele magustoidule või koogile või hoopis jäätise või jogurti- või kohupiimakreemiga nautimiseks. 

Kuid lisaks küpsetistele ja hoidistele võib ploome vabalt lisada ka soolastele (liha)roogadele, sest need annavad toidule mõnusat magushaput maistet. Üks varaint on ploomidega ja kanaga kartulivorm. Sellised ahjus ühel pannil või vormis "ise valmivad" road on hea võimalus saada maitsev toit ilma, et peaks eriti vaeva nägema. Asjad tuleb lihtsalt valmimise järjekorras vormi lisada, maitsestada ja küpsemise ajal teha muid meelepäraseid toimetusi. 
 
Vaja läheb:
700-800 g kanakintsusid
oliiviõli
soola
(värskelt jahvatatud) musta pipart
1 kg varajasi väikseid kartuleid
2 suurt küüslauguküünt
u 30 g võid
u 10 tüümianivart
2 loorberilehte
8-10 keskmist ploomi
u 1 sl vedelat mett

Aseta kanakintsud ahjuvormi, piserda üle oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta kana 180-kraadises ahjus 30 minutit. 

Hõõru kartulid harjaga puhtaks. Lõika suuremad pooleks või neljaks, et kartulid oleksid enam-vähem ühesuurused. Lõika küüslauk viiludeks ja või väikesteks tükkideks. Pärast pool tundi küpsemist lisa vormi kartulid, tüümianivarred, loorberilehed ja küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga, nirista peale õli ning puista kartulitele hakitud või. 

Aseta vorm ahju tagasi ja küpseta veel 1 h mõned korrad kartuleid segades, et need ühtlaselt küpseks. 

Poolita ploomid ja eemalda kivi. Lisa ploomid vormi ja nirista peale mett. Küpseta veel 20 minutit kuni nii kanaliha kui ka kartul on läbi küpsenud. Enne söömist lase u 10 minutit seista ning eemalda loorberilehed ja tüümianivarred. 

Kommentaare ei ole: