kolmapäev, 14. september 2022

Kõrvitsa-kaerahelbeküpsised


Kõrvitsast saab igasuguseid maitsvaid soolaseid ja magusaid toitusid (mul blogis on neid tõesti palju), aga seekord tegin taaskord küpsiseid:) Ühed kõrvistapüreega kaerahelbeküpsised mul blogis juba on, mille tainasse sai lisaks šokolaadile ka pähkleid pandud, kuid seekord proovisin neid väheke teistmoodi teha. 

Need seest mõnusalt pehmed küpsised on igati maitsvad nii soojalt kui ka juba jahtunult. Kasutada tasuks nende valmistamisel kõrvitsapüreed, mille oled varem valmis teinud. Selleks lihtsalt küpseta kõrvitsa viljaliha pehmeks (180-kraadises ahjus kulub 30-40 minutit) ja püreesta. Püree tuleks kindlasti enne tainale lisamist nõrutada üleliigsest vedelikust. Eriti oluline on see sügavkülmast võetud püree puhul, kuna see muutub vesiseks. Lase püreel tihedal sõelal nõrguda ja vajadusel vajuta veel lusikaseljaga, et rohkem vett välja tuleks.

Šokolaadi asemel sobivad nendesse küpsistesse hästi ka tükeldatud pähklid või kuivatatud marjad, nt jõhvikad. Šokolaad võib olla nii tume kui ka piima- või hoopis valge šokolaad, kuid viimase kahe puhul arvesta sellega, et need on magusamad, mistõttu oleks vaja suhkrukogust pisut vähendada, et küpsised liiga magusad ei jääks. Samuti võib šokolaad olla pähklitükkidega. 

Kui soovid eriti šokolaadiküllaseid küpsised, siis võid ahjust võetud maiusele koheselt veel mõned šokolaaditükid peale panna ja veidi sisse suruda. 

Gluteenivabade küpsiste puhul võta kaks teelusikatäit küpsetuspulbrit ja soovitan kasutada ühe konkreetse jahu asemel pigem erinevate jahude segu, et küpsised liialt pudisevad ei tuleks. Mina kasutasin maisi- ja toortatrajahu. 

Sellest kogusest tainast saab 2-3 plaaditäit küpsiseid sõltuvalt plaadi suurusest ja sellest, kui suured on küpsised. 

Vaja läheb:
270 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
0,5 tl soola
120 g kaerahelbeid
230 g võid
230 g pruuni suhkrut
1 muna
1-2 sl kanget alkoholi või külma kohvi
200 g kõrvitsapüreed (nõrutatud)
200-300 g tükeldatud tumedat šokolaadi või šokolaadinööpe

Sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega.

Sulata või, vala kaussi ning sega suhkru, muna, alkoholi või kohvi ja kõrvitsapüreega ühtlaseks. Lisa kuivained nin g sega läbi. Viimasena sega hulka hakitud šokolaad.

Aseta kas supilusika või jäätisekulbiga tainast kuhjakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jättes nende vahele 7-8 cm. Küpseta ahjus 180 kraadi juures sõltuvalt küpsiste suurusest 12-15 minutit kuni nende ääred on pruunistunud. 

Lase küpsistel plaadil u 10 minutit taheneda ja tõsta need siis restile jahtuma. 

    Kommentaare ei ole: