esmaspäev, 17. oktoober 2022

Õuna-pirni vorm martsipaniga



Värskes Nädalalõpuleht LP-s kirjutasin lähemalt portveinist, mille erinevate variantide ja tootmisega ma paar nädalat tagasi Duoros olles lähemalt tutvusin. Sel korral käisin nii Quinta de Ventozelo's, mis on piirkonna üks suurimaid veinimõisaid laiudes üle 400 hektaril, kui ka Quinta de Bofim'is, kes valmistab selliseid kuulsaid portveine nagu Graham's, Dow's, Warre's ja Cockburn's. Duoro jõe org on minu jaoks üks ilusamaid veinipiirkondi, nii et sel aastal nautisin seda juba suisa teist korda. Kevadel olin lisaks Duorole ka Aveiros ja Portos ning kirjutasin pikemalt hoopis Portugali toidust. Paar aastat tagasi viibisin pikemalt Lissabonis ja selle lähistel Sintras ning panin muljed ja soovitused kirja siia

Põhimõtteliselt võib portveini (nii Tawny kui ka Ruby stiili, kuid ka valget ja roosat) väga hästi kokku sobitada selle õuna-pirni crumble'iga, mille katte valmistasin seekord martsipaniga. Krõbeda pealispinnaga puuviljavorm on lihtne maius, mille valmistamine käib kiirelt. Seda võib nautida vanillikreemi, -kastme või -jäätistega, kuid see on ka lihtsalt niisama äärmiselt maitsev. Sellistes krõbedikes soovitan kasutada magusamaid õunu, kuigi muidu on küpsetistes parimad just hapukad õunad.


Kui pirne ei ole, siis asenda need õuntega; samuti võid mõlema puuvilja asemel hoopis ploome kasutada, kuid sel juhul ei ole sidrunimahla vaja lisada. Aga minu arvates kõige mõnusam on ikkagi siis, kui on parajalt nii pirne kui ka õunu. 

Gluteenivaba koogi jaoks kasutasin mina riisi- ja maisijahu segu ning lisasin 0,5 tl küpsetuspulbrit. 

Täidis:
500 g õunu
500 g pirne 
poole sidruni mahl
2-4 sl (pruuni) suhkrut (nt tumedat muscovado't)
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl calvados't vm brändit (soovi korral)

Lõika puhastatud õunad ja pirnid max 1 cm jämedusteks viiludeks. Sega need läbi sidrunimahla, suhkru ja kaneeliga, soovi korral lisa ka alkohol. 

Laota puuviljad neljakandilisse u 20X30 cm läbimõõduga vormi. Küpseta õunu ja pirne 180-kraadises ahjus u 15 minutit kuni hakkavad pehmemaks muutuma. 

Tainas:
200 g jahu
50 g (pruuni) suhkrut
150 g külma võid
200 g külma martsipani

Asea jahu ja suhkur köögikombaini, lisa tükeldatud või ja töötle kiirelt saiapurulaaseks tainaks. Võid seda teha ka sõrmedega pudistades või noaga hakkides. Lõika martsipan u 1 cm tükkideks ja sega purutaina hulka. 

Võta vorm ahjust, sega puuviljad korra läbi ja laota tainapuru ühtlaselt peale. Küpseta ahjus veel 35-40 minutit kuni vormi pealispind on pruunistunud ja puuviljad pehmed. 

Naudi kohe soojalt koos vanillijäätisega või jahtunult koos vanillikastme- või kreemiga. 


Retsept ilmus üle kuu aja tagasi siin

Kommentaare ei ole: