teisipäev, 25. aprill 2023

Taimne karri spinati ja kikerhernestega


Kui karulaugust ja kevadistest umbrohtudest on juba isu täis söödud (kui see muidugi üldse võimalik on😁), siis ehk tasub proovida ühte lihtsat taimset karrit, mis ideaalselt ka argiõhtu roaks sobib. See on piisavalt kerge (igas mõttes) ja valmistamiseks ei kulu eriti palju aega. Lisaks teeb vürtsikas taimne karri kõhu täis ja jätab elamisse hõljuma mõnusa aroomi. Ja karridega on veel see tore asi, et need on igati head nautimiseks soojal ajal (nagu nende kodumaal, nt Indias, Malaisias ja Sri Lankas), kuid samas sobivad ka külmal perioodil söömiseks, sest on soojendavad, toitainerikkad ja toekad. 

Selles roas on mitmeid erinevaid maitseaineid, nagu ikka Indiast pärit karrides. Neid kõiki on juba ka meie kaubandusvõrgus saada, kuid kui mõnda neist ei juhtu olema, siis ära sellest end häirida lase ja karrit tegemata jätta. Lihtsalt jäta see välja, sest roog on niigi maitserikas tänu suurele köögiviljade ja erinevate maitseainete sisaldusele. Siia sobib näiteks hästi ka jahvatatud vürtsköömen, samuti võib lisada musta pipart ning veidi jahvatatud kaneeli ja peenestatud kardemoni.

Kui sa ei ole eriline vürtside fänn, siis kindlasti eemalda tšillipipral sisu koos seemnetega (selleks lõika kaun pikuti pooleks), et rooga mahedamaks teha. Ingveri soovitan jätta koorimata, sest koore all on suurem osa kasulikke vitamiine, ja see vaid jooksva vee all korralikult harjaga puhtaks hõõruda. Soovitan valida võimaluse korral maheda ingveri. Kartuli võib samuti jätta koorimata, sest nii saame rohkem meile vajalikke toitaineid. 

Kui naani poest leida ei õnnestu, kasuta selle asemel näiteks kodumaist lapileiba, mis on väiskemateski poodides olemas ning mis mõnusalt vürtsika kastme kokku "kraapimiseks" ideaalselt sobib.

Kikerherneste netokaal 400-grammises purgis on u 250 g ja sellest täitsa piisab selle roa jaoks. Kui soovid, võid kasutada ka kuivatatud kikerherned, kuid need tuleks eelnevalt pehmeks keeta.

Selle roa jaoks tasub võtta kas suur pann või pott, sest tavasuuruses (u 24 cm läbimõõduga) pannile see toit ära ei mahu. 

Vaja läheb:
1 sibul
3 küüslauguküünt
2-3 cm tükk ingverit
1 tšillipipar
õli praadimiseks
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud kurkumit
1 tl garam masala maitseainet
2X 400 g purk hakitud tomateid
soola ja suhkrut maitsestamiseks
u 600 g kartuleid
400 g purk kikerherneid
100 g värsket spinatit
serveerimiseks naani või lapileiba
värsket koriandrit peale raputamiseks (soovi korral)

Haki sibul, küüslauk, ingver ja tšilli väikesteks tükkideks. Aseta need koos 3 sl veega köögikombaini ja töötle ühtlaseks pastaks. 

Kuumuta pannil keskmisest madalamal kuumusel 1-2 sl õli ja küpseta selles sibulasegu u 10 minutit, kuni see on kuldseks muutunud. Lisa maitseained ja prae segades veel mõni minut. Seejärel lisa purustatud tomatid, tõsta veidi kuumust ja lase pannil sisul keema tõusta. Maitsesta soola ja natukese suhkruga.

Lõika kartul 1-2 cm tükkideks. Lisa kartul pannile. Lisa ka u 2 dl vett (vajadusel rohkem, sest kartulid peaksid olema enam-vähem kaetud) ja lase madalal kuumusel 30-40 minutit kergelt podisedes küpseda, kuni kartulid on pehmed. Vajadusel lisa sooja vett, et pannil oleks piisavalt vedelikku.

Lisa sõelal nõrutatud ja külma veega loputatud kikerherned ja kuumuta paar minutit, seejärel sega hulka spinat ja kuumuta veel umbes minut. Keera kuumus kinni ja lase roal u 10 minutit nö taheneda.

Serveeri koos naani või lapileivaga; soovi korral puista peale (hakitud) koriandrit.


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: