neljapäev, 20. aprill 2023

Gluteenivaba rullbiskviit valge šokolaadi ja kohupiimaga ning šarlott



Blogis on nüüd nädalake pausi olnud, aga ma pole mitte laisaks muutunud (ausõna!) 😄, vaid lihtsalt kevadisel ajal on nii kohutavalt palju tegemist ainuüksi kodus - vaja kõik maja aknad ära pesta (ja mul on kahele korrusele lisaks ju ka kelder ja veranda, millel on suured aknad), rohida ja koristada peenrad, seemneid külvata, toalilli hooldada ning käia metsas karulauku korjamas, rääkimata sajast muust asjast. Näiteks kirjutasin homsesse Nädalalõpuleht LP-sse seedermänniseemnetest ja tegin nendega ühe mahlase Itaaliapärase koogi 😊

Aga selle rullbiskviidi ja šarloti tegin juba eelmisel nädalal ja sööjad kiitsid, nii et pole ühtegi põhjust jätta retsepti jagamata ;-) Ma aeg-ajalt, aga samas mitte kuigi sageli, küpsetan ka rullbiskviite - näiteks see on šokolaadiga ja jahuvaba & see on klassikaline nisujahu ja karamelli-kohupiimakreemiga 😊 Praegusest gluteenivabast šokolaadi ja tatrajahuga rulli keeratud biskviidist, mille vahele sai šokolaadi-kohupiima täidis, otsustasin teha aga šarlott-tordi. Šarloti täidisesse lisasin samuti kohupiima ja otsustasin selle tarrendada - üllatus, üllatus - šokolaadiga, nii et želatiini ma üldse ei kasutanudki. 

Kui kasutad külmutatud marju, siis sulatada neid enne täidisesse lisamist ei ole vaja, kuid piirdu siis 150 grammiga. 

Vaja läheb:
80 g valget või piimašokolaadi
4 suurt toasooja muna
1 sl vanillisuhkrut
80 g suhkrut
70 g toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl külma kanget kohvi või alkoholi (nt brändit)

Haki ja sulata šokolaad vesivannil, sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. 

Vahusta mune suhkrutega u 10 minutit, kuni saad heleda ja koheva vahu. Sega õrnalt sisse sulatatud šokolaad, seejärel kohv või alkohol ning viimasena sõelutud ja küpsetuspulbriga segatud jahu. 

Määri küpsetuspaber võiga. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180-kraadises ahjus 15-17 minutit, kuni biskviit on katsudes vetruv. 

Pane valmis ahjuplaadi suurune küpsetuspaber, raputa see üle suhkruga ja kummuta biskviit kohe pärast ahjust eemaldamist sellele. See paber, mis oli küpsemise ajal ahjuplaadil, tõmba ettevaatlikult biskviidi küljest lahti. Keera biskviit suhkruga üle puistatud paberi abil rulli ja lase sel täielikult jahtuda. 

Kreem:
100 g valget šokolaadi
400 g vanillimaitselist kohupiima
3-4 sl piima
150-200 g vaarikaid või mustikaid või granaatõunaseemneid

Kreemi jaoks sulata hakitud šokolaad vesivannil. Sega kohupiim piimaga ühtlaseks kreemiks ja sega vispliga ühtlaselt hulka sulatatud šokolaad. Keera jahtunud biskviit rullist lahti ja laota sellele kreem jättes ääred 1 cm kauguselt vabaks. Puista peale marjad ja rulli biskviit ettevaatlikult uuesti rulli (seekord ilma paberita). 

Aseta rullbiskviit külmkappi ja lase sel enne serveerimist paar tundi taheneda. Soovi korral sõelu peale tuhksurhkrut ja puista marju ning lõika u 1,5 cm jämedusteks viiludeks. Kui soovid, siis aga tee rullbiskviidiga šarlott.


Šarloti täidise jaoks on vaja:
200 g valget šokolaadi
400 g toasooja toorjuustu
300 g vanillikohupiimapastat

Haki ja sulata šokolaad ning toorjuustu ja kohupiimapastaga ühtlaseks kreemiks.

Kata paraja suurusega (vähemalt 1,5 l mahutavusega) kauss toidukilega jättes ääred üle kausi ja lao sinna rullbiskviidiviilud. Vala kaussi kreem ja lõika rullbiskviidi üle kreemi latuvad ääred ära. Need ääred, samuti ülejäänud rullbiskviit lao ühtlase kihina kohupiima-šokolaadikreemi peale, et koogil oleks põhi. Keera toidukile ääred kõige peale ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. 

Võta kile ääred lahti, kummuta kook serveemisalusele ja koori kile ümber ära. Soovi korral puista peale marju ja granaatõunaseemneid. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus 

Kommentaare ei ole: