kolmapäev, 5. aprill 2023

Suus sulav kohupiima-marmelaadikook


Tundub, et aeg on hakata sättima ... ehk siis mõtlema, mida lihavõtete ajal lauale panna :) Aastate jooksul on kogunenud blogisse omajagu kevadpühadeks sobivaid retsepte ja need leiab siit. Mul on siin nii erinevaid kohupiimaküpsetisi kui ka soolaseid pirukaid, samuti ideesid, kuidas keedetud mune ära kasutada. 

See kohupiima-marmelaadikook sobib suurepäraselt pashat asendama, aga midugi on see taaskord paslik kook peaaegu igaks elujuhtumiks alates sünnipäevadest lõpetades nt koolilõpu või -alguse peoga. Maheda ja kreemja täidisega kook on parajalt magus, kuid mitte lääge. Väheste koostisosadega maiust on lihtne valmistada ja see on jõukohane ka neile kodukokkadele, kes eriti sageli ei küpseta. Ma usun, et suuremad lapsedki saavad sellega ilusti hakkama. 

Tavaliste šokolaadiküpsiste asemel võid kasutada šokolaaditükkidega küpsiseid. Sel juhul piisab põhja jaoks 50 grammist võist. 

Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid
80 g võid

Purusta küpsised köögikombainis. Lisa sulatatud või väikesteks tükkideks hakitud või, sega ühtlaseks ja laota segu 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Suru supilusika seljaga ühtlaseks.

Et kooki oleks pärast lihtsam eemaldada, soovitan selle kas toidukilega katta või asetada põhja küpsetuspaber ja määrida ääred neutraalse maistega õliga. 

Aseta vorm täidise valmistamiseks külmkappi. 

Täidis:
200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
600 g (2 toru) vanillimaitselist või rosinatega kohupiimapastat
150 g (1 pakk) marmelaadikomme
4 želatiinilehte

Kaunistamiseks:
150 g (1 pakk) marmelaadikomme
peotäis hakitud (pistaatsia)pähkleid

Sega kohupiim ja -pasta omavahel. Sega hulka marmelaadikommid. Kui marmelaadikommid on suuremad kui 1 cm, siis soovitan neid enne täidisele lisamist väiksemaks hakkida. 

Aseta želatiinilehed ja 1 dl külma vett kastrulisse ning lase 10 minutit seista. Soojenda vedelikku madalal kuumusel pidevalt segades kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase! Vala želatiinisegu ühtlase nirena samal ajal segades kohupiimamassi hulka, vala segu küpsisepõhjale ja aseta külmkappi vähemalt kolmeks tunniks tahenema.

Enne serveerimist eemalda kook vormist ja kaunista marmelaadikommide ning soovi korral ka hakitud pähklitega.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: