esmaspäev, 3. aprill 2023

Lihtne kohupiima-aprikoosi pirukas


Sel nädalal on juba suur reede, seega Nädalalõpuleht LP-s on retseptid mõeldes kevadpühadele. Seekord ootavad küpsetamist kahe juustu ja spinatiga pirukas ning traditsiooniline kohupiimastritsel. Ajalehe Postimees lisast Maaelu leiab neljapäeval aga idee, mida teha pühadest üle jäänud keedumunadega. Nimelt soovitan Nice’i salatit ja räägin ka sellest traditsioonilisest toidust pikemalt.

Eelmise nädala LP-s (paberlehte saab poes osta neljapäevani) aga jagasin kahte retsepti, mida ise fännan - šokolaadipõhja ja vaarikatäidisega juustukook ning maarika-vaarikakisselliga kohupiimasefiir. Julgen neid mõlemaid siiralt soovitada, sest need ei ole keerulised, aga see-eest on väga maitsvad! Kui aga on veel ideid vaja sügavkülmikus olevate marjade kasutamiseks, siis blogis on mul megapalju marjadega retsepte alates igasugustest küpsetistest lõpetades smuutide ja soolaste roogadega. 

Kuna lihavõtete ajal on ikka söödud kohupiimatoitusid, siis mõtlesin seekord jagada ühte eriliselt lihtsat küpsetist. Seda mahlase kohupiimatäidisega pirukat võib nimetada soovi korral ka stritsliks või struudliks, kuigi stritslit tehakse traditsiooniliselt pärmitainaga ja struudlIt aga spetsiaalse tainaga, kuid lehttainast kasutades saab kummastki lihtsustatud versiooni. 

Kohupiimaga küpsetised on reeglina parimad jahtununa. See pirukas on väga hea ka järgmisel päeval. 

Vaja läheb:
400 g (1 pakk) pärmi-lehttainast
400 g (2 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
2 muna
2 sl jahu
1 sl vanillisuhkrut
100 g kuivatatud aprikoose

1 muna määrimiseks
tuhksuhkrut peale raputamiseks

Rulli tainast jahusel pinnal õhemaks. Kui tainas ei ole ühes tükis, siis aseta ääred u 1 cm ulatuses üksteise peale ja vajuta tihedalt kokku. Tõsta tainasküpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Sega kohupiim lahtiklopitud munade, jahu, vanillisuhkru ja väiksemateks tükkideks hakitud kuivatatud aprikoosidega. Laota see pikliku ribana taina keskossa (kohupiim peaks katma pikuti taina keskmise kolmandiku). 

Laota tainas mõlemalt poolt kohupiimatäidise peale. Võid teha ka tainale mõlemalt poolt 1-2 cm vahega sisselõiked ja asetada need kummaltki poolt üle kohupiimatäidise. Määri pirukas pealt lahti klopitud munaga, mis on natukese vee või piimaga läbi segatud. 

Küpseta 200-kraadises ahjus u 25 minutit kuni pirukas on kuldpruun. Enne lahtilõikamist lase pirukal jahtuda. Sõelu peale tuhksuhkrut. 


  1. Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: