kolmapäev, 17. mai 2023

Lihtne rabarbrikook väikese iirisega :)


See on üks eriliselt mahlane kook, mis valmib kiirelt, kuid paraku saab ka sama kiirelt otsa - võtad ampsu ja jäädki sööma ... :) Minu arvates see suus sulav küpsetis mingeid lisandeid ei vaja, sest on niisamagi juba väga hea, aga alati võid sooja koogi peale vanillijäätise palli asetada või hoopis jahtunud koogile vanillikastet või -kreemi kõrvale pakkuda. Vanillimekiga lisandid on nii rabarberi- ja õunakookide kui ka marjadega maiuste puhul enamasti igati sobivad ja teevad niigi hõrku desserti veelgi maitsvamaks :)

Korjasin rabarberi nädalavahetusel Tartu koduaias, kus see oli juba päris suureks kasvanud. Loodetavasti saavad ka põhjaeestlased peagi suurepärast kevadist vilja peenralt või vähemalt turult või poest kaasa haarata. Muide, Lõuna-Eestis õitsesid nädalavahetusel juba lisaks ploomidele ja kirssidele ka õunapuud, nii et peagi jõuab õite ilu ka põhja poole ;-) Õunapuuõied on suurepäraseks kaunistuseks kookidele, samuti saad nendega teha maitsevett. Ja loomulikult on õunapuu oksad imeilusad vaasi panduna. Mina lõikasin neid Tartus aiast kohe terve pundi ja valisin selleks loomulikult sibulõuna, mida niikuinii keegi ei armasta ja mida alati üle on, samas kui nii mõndagi teist sorti (nt kuldrenett, martsipan) alati puudu jääb :)

Lisan ka mõned näpunäited igaks juhuks:

* Tainasse võid soovi korral lisada 0,5 tl peenestatud kardemoni või 1 tl jahvatatud kaneeli, samuti sobib vanilliekstrakt (seda lisa 1 tl).

* Kui sul lehmakomme või iiriseid kodus pole, siis asenda need martsipaniga. Võid need ka ära jätta, kuid siis lisa 2 sl (pruuni) suhkrut. 

* Gluteenivaba koogi jaoks kasuta näiteks riisijahu ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku siis 2,5 tl). 

* Rabarberi asemel võid kasutada õunu (lõika need u 1 cm tükkideks ja lisa 700-800 g).


Vaja läheb:
150 g lehmakomme või pehmet iirist
600 g rabarberit
2 suurt muna
6 sl suhkrut
6 sl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne- või rapsiõli)
8 sl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
tuhksuhkrut

Tükelda kommid u 0,5 cm tükkideks ja lõika rabarberivarred 2-3 mm jämedusteks viiludeks. Jämedamad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks.

Vahusta munad suhkruga, sega hulka õli ja seejärel küpsetuspulbriga segatud sõelutud jahu. Viimasena sega õrnalt tainasse rabarber ja kommitükid. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. 

Küpseta 180-kraadises ahjus u 1 h, kuni kook on tahenenud ja pealt kuldpruun. Võta kook ahjust ja lase enne vormist eemaldamist 15 minutit taheneda.

Sõelu peale tuhksuhkrut ja soovi korral paku kõrvale vanillijäätist, -kastet või -kreemi. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

2 kommentaari:

Alli Salum ütles ...

Super hea kook.Minu pere kiitis väga

Silja Luide ütles ...

aitäh, Alli! seda on mul suur rõõm kuulda, et teilegi meeldis :)