teisipäev, 19. september 2023

Suvikõrvitsa-juustu galett



Kuigi ilmad on juba päris jahedad ja esimest korda panin täna ööseks akna kinni, siis suvikõrvitsaid veel siiski tuleb, nii et tasub ka nende retsepte jagada, et ükski tsukiini raisku ei läheks :) See on üks tõeliselt hea pirukas, mida tegin suvel korduvalt külalistele pakkumiseks ja võin kinnitada, et seda söövad suurima hea meelega (st et võtavad vähemalt teise, aga enamasti isegi kolmanda tüki) ka mehed. Ja eriti hea meel oli mul, kui prantslasest mees, kes oma eestlasest naisega suvel Eestit külastamas, seda kiitis, ja vähemalt kolm tükki ära sõi :) Ja ausalt öeldes tulebki selle piruka puhul arvestada, et kuna see on hea, siis jätkub sellest ilusti 3-4 inimesele, aga suurema seltskonna puhul tasub juba kaks tükki küpsetada. 

Igal juhul sobib see kahe juustu ja krõbeda põhjaga hõrk küpsetis ülihästi (vahu)veini kõrvale ja eriti hästi suvistel koosistumistel pakkumiseks. See vabas vormis pirukas ehk galett on ühtviisi maitsev nii soojalt kui ka jahtunult, seega saab seda külla kaasa võtta, mitte ei pea tingimata ainult kodus ahjusoojalt pakkuma.

Pigem tasuks galeti jaoks valida väikesed krõmpsud tsukiinid, kuna neis on vähem vett. Minu arvates on see galette kõige parem just kollaste väikeste suvikõrvitsatega, kuid loomulikult sobivad ka rohelised viljad. Aga isegi kui kasutada noori krõmpse suvikõrvitsaid, ei tasu jätta vahele seda etappi, mis on mõeldud üleliigse vee eemaldamiseks, sest muidu võib pirukas jääda ikkagi veidi vesine ja põhi ei tule piisavalt krõbe. Seega laota õhukesed suvikõrvitsaviilud majapidamispaberile, puista peale soola ja hiljem kuivata need korralikult. 

Samuti ei tasuks aega kokku hoida taina külmkapis tahenemise arvelt. Kui tainast enne selle lahti rullimist külmkappi asetada, on seda kergem töödelda ning tulemuseks on krõbedam ja kihilisem põhi. Samas on ajakulu selle galeti puhul ehk aeg, mil tuleb endal nö käed külge panna ehk midagi hakkida või segada, üsna väike - usun, et kokku mitte rohkem kui 20 minutit. Seega pole vaja karta, et liigselt aega kulub - pigem vastupidi - see kahe juustu ja suvikõrvitsaga galett on üllatavalt kerge ja kiire valmistada :)
 
Põhi: 
200 g jahu
0,25 tl soola
0,5 tl suhkrut
120 g külma võid
1 tl valge veini äädikat
3 sl hapukoort
3-4 sl jääkülma vett

Sega jahu soola ja suhkruga. Lisa tükeldatud või ja töötle kas köögikombainis või noaga hakkides või näppudega saiapurulaadseks tainaks. Teises kausis sega  hapukoor vee ja äädikaga läbi, lisa see tainale ning töötle ühtlaseks. Mätsi tainas palliks, keera kilesse ja aseta tunniks külmkappi. 

Täidis:
1 keskmine või 2 pisikest suvikõrvitsat (kaal kokku 300-400 g)
120 g (1 pall) mozzarella't
100-150 g kõva laagerdunud juustu (Grana Padano, Parmesan vms)
1 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud punet, tüümianit vm ürti või ürtide segu
värskelt jahvatatud musta pipart
1 muna (soovi korral piruka äärte määrimiseks)

Lõika suvikõrvitsast u 0,3 cm jämedused viilud. Laota need majapidamispaberile, puista peale soola, lase u 30 minutit seista ja kuivata suvikõrvitsast välja imbunud vesi majapidamispaberiga. Lõika mozzarella õhukesteks viiludeks ja riivi kõva juust.

Rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga kettaks. Tõsta tainas rulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota mozzarella viilud tainale jättes äärtest u 2 cm vabaks. Puista vahele ka u 2/3 riivitud juustust. Laota juustudele suvikõrvitsa viilud. Võiks alustada väljapoolt ja panna viilud nii, et need on veidi üksteise peal, et kõik ära mahuks. 

Nirista suvikõrvitsatele oliiviõli, jahvata pipart ja puista ürte. Kõige peale laota ülejäänud kolmandik riivitud juustust. Tõsta taina ääred täidise peale ja määri need soovi korral üle lahtiklopitud munaga.

Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni ääred on krõbedad ja suvikõrvits hakkab pealt kergelt pruunistuma. Lase ahjust võetud galetil u 10 minutit taheneda, lõika viiludeks ja naudi. 


Retsept ilmus veidi üle kuu aja tagasi siin

    Kommentaare ei ole: