esmaspäev, 29. aprill 2024

Eriti hea mahlane rabarbrikook



See kook on tõeliselt mahlane ja sulab suus! :) Minu arvates on hapu ja magusa kooslus siin koogis kuidagi eriliselt hea. Ja see on ka mõnusalt lihtne valmistada, nii et sobib isegi selliseks õhtuks, kui oled väga väsinud ja üldse mitte midagi teha ei viitsi. Kuna olen viimastel kuudel teada saanud, mis asi on päriselt väsimus ja energiapuudus, siis võin kinnitada, et selle koogi viitsib ikka ära teha, sest aega ega vaeva praktiliselt ei kulu :)

Valmistasin seekordse rabarberikoogi ühe vana hea õunakoogi retsepti järgi, mida alati kiidetakse. Rabarbrit lisan vähem kui õunu, sest neist tuleb küpsetamisel rohkem vedelikku välja ja eesmärgiks on siiski mahlane, mitte vesine kook.

Kasutasin vormi määrimiseks seekord või asemel hoopis oliiviõli spreid, mis on palju mugavam ja kiirem variant, kui tavapärane võiga mäkerdamine. Loomulikult sobib ka rapsiõli sprei - see õli on küpsetamiseks alati parim, sest on täiesti neutraalse maitsega. Selle koogi puhul muidugi on ka oliiviõli sprei väga hea. 

Kuna mul oli koogi jaoks see kõige esimene eriti peenete vartega noor rabarber, mida oli ainult 200 g, siis lisasin tainasse ka 300 g sügavkülmutatud tikreid. Neid ma enne tainale lisamist sulatada ei jõudnud, seega ei pannud neid mitte 400 g, sest muidu oleks oht olnud, et tainas muutub liialt vesiseks. Kui marjad, millega rabarberi asendad, on aga juba üles sulatatud või värsked, siis võiks neid koos rabarberiga kokku ikka 600 g olla. 

Kui soovid gluteenivaba kooki, kasuta nt riisi- või maisijahu või nende segu ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 3 tl). Kui kook peaks olema ka laktoosivaba, siis piima soovitan asendada Yook kaerajoogiga. Mina ise kasutasin seda varianti, mis on gluteenivaba ja töötas väga hästi nagu ka fotolt näha :)



Tainas:
600 g rabarbrit
100 g võid
100 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
130 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
3 muna
1 dl piima

Vormi jaoks ja peale:
rapsi- või oliiviõli spreid vormi jaoks
1 kuhjaga tl jahvatatud kaneeli
1 sl pruuni suhkrut (nt hele muscovado)
soovi korral tuhksuhkrut

Lõika rabarberid u 0,5 cm jämedusteks viiludeks. Sulata või ja lase sel pisut jahtuda. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga.

Klopi munad suhkrutega lahti, lisa pool sulatatud võist ja piim. Sega ühtlaseks, seejärel lisa jahu ja sega õrnalt läbi. Viimasena sega taina hulka õrnalt rabarber.

Vala tainas õlispreiga üle pritsitud 24 cm läbimõõduga vormi, nirista ühtlaselt peale teine pool sulatatud võist ning puista kaneel ja pruun suhkur (need kaks võid omavahel enne ka ära segada). Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase ahjust võetud koogil u 15 minutit taheneda, sõelu soovi korral pinnale tuhksuhkrut ja naudi kohe. 



Postitus sündis koostöös Dava Foods'iga.

Kommentaare ei ole: