teisipäev, 6. august 2019

Topelt šokolaadiga kook


Kirjutasin just blogis, et lisan peagi siia uusi suvikõrvitsaretsepte ja esimene neist ongi siin! Nimelt üks suus sulav šokolaadiküllane kook, mis sisaldab märkimisväärselt mahlasust andvat suvikõrvitsat, tummisust toetavat kakaopulbrit, karamellist mekki lisavat pruuni suhkrut ja tervislikku kaerajahu. Suvikõrvitsaga ei ole ma seekord tõesti koonerdanud - üle 300 g on tegelikult selle koogi kohta väga palju, eriti veel kui arvestada teiste koostisainete koguseid:) Samas aga ei saa sööjad aru, et siin midagi “kahtlast” sees oleks, sest suvikõrvits teeb küll kooki tervislikumaks, kuid samas iseloomulikku maitset ei lisa ja peenelt riivituna “hajub” kuidagi ära ... :)

Mulle endale see brownie igal juhul maitseb, sööjad on kiitnud ja kuigi olen seda mõned korrad valmistanud, siis teen kindlasti veel, sest see on lihtne ja kiire, samas toitainerikas ja minu kriteeriumide kohaselt ka igati tervislik:D Võid ja suhkrut on ju võrdlemisi vähe, samas tume šokolaad, suvikõrvits, munad, naturaalne kakaopulber ja kaerajahu kuuluvad minu jaoks kasulike toitude kategooriasse. Šokolaadi puhul on muidugi mõõdukus oluline, et see ikka tervislik oleks, aga normaalsed inimesed (st mitte liiga suured magusasõbrad nagu näiteks mina) söövadki ju korraga vaid 1-2 tükki kooki, niiet selles osas peaks kõik kombes olema ;-) :D

Igal juhul paar märkust ka veel:

* See šokolaad, mille lisad koogile tükkidena, võib olla ka pähklitega. Mina kasutan šokolaadi ikka kokku 200 g, et kook võimalikult šokolaadine oleks, aga piisab muidugi ka 150st grammist. 

* Nagu ikka brownie puhul, mida paljud kipuvad liiga kuivaks küpsetama, tahaksin rõhutada, et ära kooki liigselt küpseta! Brownie ei tohiks olla mitte kuiv keeks, vaid pigem seest niiske maius. Kuigi 20 minutit tundub lühike aeg, on see siiski piisav, et kook ilusti taheneks, aga seest mõnusalt mahlane jääks. Küpsemisaeg sõltub ka vormi suurusest. Ku kasutad väiksemat vormi, siis on kook paksem ja aega võib sel juhul rohkem kuluda, kui retseptis kirjas. 



150-200 g tumedat šokolaadi
1 keskmine või 2 väiksemat suvikõrvitsat (puhastatult kaal 300-360 g)
50 g võid
3 muna
100 g pruuni suhkrut (tume muscovado)
3 sl konjakit, rummi, brändit või külma kanget kohvi
3 sl naturaalset kakaopulbrit
1,5 tl küpsetuspulbrit
100 g kaerajahu
tuhksuhkrut
meelepäraseid marju

Tükelda šokolaad ja riivi suvikõrvits. Võta 100 g šokolaadi, aseta koos tükeldatud võiga kastrulisse, sulata madalal kuumusel kergelt segades ja sega ühtlaseks.

Klopi munad kausis kergelt suhkruga lahti ning sega läbi sulatatud šokolaadi, alkoholi või kohvi ja riivitud suvikõrvitsaga. Sega kakao- ja küpsetuspulber jahuga ning lisa tainale. Sega ühtlaseks, lisa tükeldatud šokolaad ja sega kergelt läbi.

Laota tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse u 20X30 cm ahjuvormi. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 20-25 minutit, kuni kook on tahenenud, kuid katsudes veel kergelt vetruv ja seest niiske. Pärast ahjust võtmist küpseb kook veel kuumas vormis edasi, seega ära kauem kindlasti küpseta.

Jahtunud kook lõika ruutudeks ja sõelu sellele tuhksuhkrut. Naudi meelepäraste suviste marjadega. Juurde sobivad ka vanillijäätis ja -kaste. 



Retsept sündis koostöös D-kokaraamatuga.

Kommentaare ei ole: