neljapäev, 28. november 2024

Kergelt vürtsikad lõhe-tortiljad ehk ahjulõhevrapid avokaadoga


See on üks ülimalt lihtne toit, mis sobib nii matkale kaasa võtmiseks kui ka näiteks koolilastele, kui nad näljasena koju jõuavad. Mina tegin selle retsepti algselt üldsegi mõeldes isadepäevale ja asjadele, mida lapsed võiksid oma isale selleks päevaks valmistada. See on üldiselt selline toit, mida söövad hea meelega nii lapsed kui ka täiskasvanud. Variatsioone, mida siia vahele panna, on lõputult (retsepti all on mõned neist kirjas) ja see on seltskonnas ka tore ajaviide, kui igaüks saab endale sobiva täidisega tortilja kokku panna.

Võib küpsetada kala ekstra nende vrappide jaoks, aga ilusti saab ära kasutada ka eelmise päeva praejääke - lisaks kalale sobib siia hästi ka ju kana-, sea- jm liha. Poes on suur valik erinevaid tortiljasid, mille hulgast soovitan valida tervislikuma variandi, näiteks täistera-, porgandi- või peedivrapid. Iseasi, kui palju need just toitainerikkamad on, aga vähemalt süda on rahul, et tegid endast parima :D

Tortillad või enne pannil kergelt mõlemalt poolt läbi praadida, et need oleksid soojad. Kui küpsetad selle toidu jaoks kala, siis pane see kõige esimesena ahju ning selle küpsemise ajal haki aeviljad ja valmista kaste.

Vürtsikas kala:
800 g-1 kg lõhe- või forellifileed
1 sl tšillipulbrit
1 sl kuivatatud ürdisegu (nt Vahemere, Provence'i vmt)
0,5 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
oliiviõli

Sega maitseained omavahel. Aseta lõhefilee küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud ahjuplaadile ning tõmba pinsettidega keskosast luud välja. Nirista kala peale oliiviõli ja puista ühtlaselt maitseainesegu. Küpseta 220-kraadises ahjus u 15 minutit, kuni kala on läbi küpsenud. Rebi kala kahvliga tükkideks. 

Jogurti-mee kaste:
2 dl maitsestamata jogurtit või hapukoort
2 tl vedelat mett
1 sidruni või laimi peenelt riivitud koor
näpuotsatäis soola

Sega kõik ained ühtlaseks ja hoia kastet serveerimiseni külmkapis. 

Avokaadokreem:
2 küpset avokaadot
1 sidruni või laimi peenelt riivitud koor ja mahl
näpuotsatäis soola

Lõika avokaadod pooleks, eemalda seeme ja seejärel tõmba lusikaga sisu koore seest välja. Tee avokaadode viljaliha kahvliga katki ja sega läbi õlejäänud ainetega. 

Vahele lisa üks suur punane sibul. Kui punase sibula maitse liiga tugev tundub, siis aseta see paar tundi enne söömist marinaadi. Selleks lõika suur sibul õhukesteks viiludeks. Sega kausis 1 dl punase või valge veini äädikat, 1 sl suhkrut ja näpuotsatäis soola. Aseta sibulaviilud sisse, sega läbi ja lase seista.

Võta (pannil mõlemalt poolt kergelt pruunistatud) tortilja, määri sellele avokaadokreemi, laota lõhe tükid ja punase sibula viilud, nirista peale kastet ja keera rulli. Naudi kohe või võta metsa või rabasse matkale kaasa :)

Soovi korral lisa:
salatilehti
jalapeno (Jalapa paprika) viile
koriandrit või pisirohet või võrseid
pooleks või neljaks lõigatud kirsstomateid
peeneks hakitud värsket kapsast 
paprikat
rivitud porgandit
värske, marineeritud või hapukurgi viile


 
Retsept ilmus rohkem kui aasta tagasi siin

    Kommentaare ei ole: