neljapäev, 14. november 2024

Küpsetamata juustukook kõrvitsa ja meega


Mesine kõrvitsa-juustukook on kerge valmistada ja tõeliselt maitsev. Selle maiuse puhul pole karta, et kõrvitsapõlgurid selle söömata jätaks, kuid kui on oht, et seda tehakse, siis ei tasu enne maitsmist üldse mainidagi, et selles koogis ka kõrvitsat leidub. Kes juba ampsu võtab, see tahab kindlasti juurde ja enamasti ühe koogitükiga ei piirdu:) Ma viimasel ajal teen muide sageli seda, et jätan mainimata, et koogis on sees kõrvits, näiteks olen teinud kohevaid pannkooke ja šokolaadikooki. Kui seda ei teata, siis söövad ka kõik lapsed ja pirtsakamad mehed neid maiuseid hea meelega :) Ja ausalt öeldes pole ma ka tagantjärele öelnud, et kõrvits on desserdis sees, et mitte inimese maisteelamust ära rikkuda :D

Selle koogi jaoks sobib kodumaine harilik kõrvits, mis tuleks ahjus ära röstida ja püreestada. Kui juba suure kõrvitsa lahti lõikad, siis soovitan selle kohe kõik ka ära küpsetada, sest seda püreed saab kasutada väga paljudes erinevates soolastest ja magusates toitudes alates pannkookidest, keeksidest ja smuutidest lõpetades püreesuppide, risotode ja pajaroogadega. Siin blogis on kõik need mainitud kõrvitsaga road ka ilusti olemas muide :)

Kõrvitsapüree saamiseks tuleb kõrvits lahti lõigata, seemnetest ära puhastada, tükkideks lõigata ja ahjus pehmeks küpsetada (180-kraadises ahjus kulub 30-45 minutit sõltuvalt viljaliha paksusest). Seejärel saab kõrvitsalt koore eemaldada (pärast küpsemist tuleb see kergelt ära) ja saumikseri abil püreeks teha. Säilitada saab kõrvitsapüreed mugavalt sügavkülmas, kust siis igal ajal hea võtta on. Külmkapis säilib see mõned päevad kindlasti, kuid tasub siiski esimesel võimalusel toitudes ära tarvitada.

Kui kasutada juba sügavkülmutatud püreed, siis selle koogi jaoks pole sulatatud kõrvitsapüreed enne kasutamist vaja nõrutada. 

Koogi jaoks sobib vedel mesi, kuid kui mesi on hangunud, siis soojenda seda kastrulis, et see taas vedelaks muutuks. Võid mee asendada ka suhkru- või datlisiirupiga. 


Põhi:
90 g sulatatud võid
200 g vanilli-, kondenspiima- või karamellimaistelisi küpsiseid

Purusta küpsised, sega läbi sulatatud võiga ja suru ühtlase kihina 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
5 želatiinilehte
0,7 dl täispiima 
300 g toasooja kõrvitsapüreed
100 g vedelat mett
400 g toasooja toorjuustu
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit (soovi korral)

Aseta želatiinilehed 10ks minutiks külma vette likku. Pigista lehed kuivaks ja aseta koos piimaga kastrulisse. Soojenda piima aeg-ajalt segades nõrgal kuumusel, kuni želatiin lahustub, kuid piim ei lähe keema. 

Sega ülejäänud täidise ained vispliga ühtlaseks. Vala piim ühtlase nirena samal ajal vispliga segades juustusegu hulka, sega ühtlaseks, vala täidis vormi koogipõhjale ja aseta seejärel mõneks tunniks külmkappi tahenema. Kui täidis on tahenenud, tee peale kate.

Kate:
3 želatiinilehte
0,7 dl õunamahla
200 g kõrvitsapüreed
60 g vedelat mett
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Aseta želatiinilehed 10ks minutiks külma vette likku. Pigista lehed kuivaks ja aseta koos õunamahlaga kastrulisse. Soojenda mahla aeg-ajalt segades nõrgal kuumusel, kuni želatiin lahustub, kuid vedelik ei lähe keema. 

Sega kõrvitsapüree mee ja soovi korral ka vanilliga läbi. Vispliga samal ajal segades vala ühtlase nirena sisse õunamahl. Laota segu vormi koogi peale ja aseta paariks tunniks külmkappi tahenema. Hoia kooki külmkapis. 


    Kommentaare ei ole: