esmaspäev, 2. juuni 2025

Läätsesalat grillitud juustuga


Nüüd on ametlikult grillihooaeg käes, kuigi ilmad on veel kohati veidi jahedad ja tuulised ning täna isegi sadas vihma. Kuid grillida saab ka muidugi nii, et seltskond on toas, kui keegi usin inimene grilli juures toimetab - just sellised on need viimaste nädalate grillõhtud olnud :) 

Kui on soov lisaks traditsioonilisele lihale nt juustu grillida ja sellest nt salat teha, siis siin on üks idee. See taimne salat on nii toitev, et sobib ka eraldi eineks. Grillpeol võid seda aga juustu asemel serveerida liha ja vorstikeste või nende taimsete analoogidega. Kui soov on vegansalat valmistada, siis asenda juust taimse juustuga ning kastmes kasuta jogurti asemel samuti mõnda taimset alternatiivi. 

Loomulikult on see läätse ja kikerhernestega toekas salat ideaalne lihavabaks esmaspäevaks ja seda igal aastaajal, sest juustu saab krõbedaks praadida ka pannil. 

Pisikesed mustad Beluga läätsed on nime saanud samanimelise kaaviari järgi. Need on enamikest teistest läätsesortidest tugevama maitsega ja hoiavad keetes paremini oma kuju. Sarnaselt teist värvi läätsedega on need väga toitainerikkad, sisaldades nii erinevaid vitamiine kui ka mineraal- ja kiudaineid. 

Halloumi ja teised sarnased prae- või grilljuustud on parimad just värskelt praetuna või grillituna. Soojalt on need pealt krõbedad ja seest kreemjad, kui jahtudes võib see juust veidi kummiseks muutuda. Seega kõigepealt sega valmis salat ja kaste ning viimasena prae või grilli juust, et saaks koheselt sööma hakata ja juust oleks süües veel soe! :)

Vaja läheb:
150 g Beluga läätsesid
1 keskmine porru
õli praadimiseks
250 g kirsstomateid
1 tl paprikapulbrit
soola, musta pipart
u 250 g (u 400-grammine purk) konserveeritud kikerherneid
väike peotäis mündilehti
300 g halloumi't vm praejuustu

Keeda läätsed soolvees vastavalt pakendi juhistele. Oluline on, et need lödiks ei läheks ja katki ei keeks, vaid säilitaksid oma kuju.

Lõika porru õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil õli ja prae selles porrut, kuni see on pehme ja klaasjas. Lia kirsstomatid ja prae, kuni need hakkavad katki minema. Sega hulka paprikapulber ning küpseta segades veel paar minutit. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Tõsta segu pannilt kaussi ja jäta jahtuma.

Vala kikerherned purgist või pakist sõelale, loputa korralikult külma veega ja nõruta. Haki mündilehed peeneks. Sega kikerherned, läätsed ja hakitud münt salati hulka. 

Kõige viimasena lõika juust 0,5 cm jämedusteks viiludeks. Prae halloumi kuumal pannil vähese õliga mõlemalt poolt või grilli. 

Serveeri juust soojalt koos salatiga. Kastme võid pakkuda nii kõrvale kui ka segada juba ise salatiga läbi. 

Kaste:
1 küüslauguküüs
5 kuhjaga sl paksu maitsestamata jogurtit
1-2 sl vedelat mett 
1 sidruni mahl
peotäis hakitud murulauku (soovi korral)
soola ja pipart

Purusta või haki küüslauguküüs peeneks. Sega kõik komponendid kokku ning maitsesta soola ja pipraga. 

Kommentaare ei ole: