esmaspäev, 8. september 2025

Pirni-sinihallitusjuustu salat



Pirn ja sinihallitusjuust on klassikaline kooslus, mis mitte kunagi alt ei vea. Olen seda kombinatsiooni kasutanud ka kahes hõrgus pirukas, millest üks on muretainapõhjal ja teine eriti kerge pärmi-lehttainaga küpsetis - mõlemad on väga head! Viimane on ka suurepärane juhul, kui külalised tulekul ja aega napib - väga palju ei ole suupisteid/kergeid pirukaid, mis kiiremini valmiksid ;-)

See pirni-sinihallitusjuustu salat figureerib siin täitsa esimest korda, kuigi valmistanud olen seda päris palju kordi. Kui praegusel ajal saab seda teha suus sulavate värskete kodumaiste pirnidega, siis talvisel ajal pruunistan neid enne veidi pannil. Mõlemad versioonid on muidugi retseptis kirjas ka :) Kusjuures, tehes salatite (nii sinihallitus- kui ka kitsejuustuga) jaoks mõnusalt mesised pirnid, on juba see kodus hõljuv võis praadimise aroom niiiii mõnus :)

See on salat, milles on täpselt paigas nii värskus ja maitserikkus kui ka magusus ja soolakus, lisaks on mõnusat krõmpsu tekstuuri tänu pähklitele. Eelroaks sobiv salat on parajalt toitev ka, eriti kui mõni mõnus krõbeda koorikuga sai, nt ciabatta, kõrvale võtta. 

Sama salat on tegelikult väga hea ka kitsejuustuga, mida ma enamasti enne kergelt pruunistan pannil mõlemalt poolt. Kitsejuustu võiks olla siis ikka rohkem, nii 300-400 g.

Kaste:
1,5 sl punase või valge veini äädikat
1 tl mahedat sinepit
1 munakollane
6 sl oliiviõli

Salat: 
100 g lambasalatit ehk põldkännakut
2-4 küpset pirni 
võid ja mett (soovi korral)
200 g sinihallitusjuustu
50-100 g Kreeka, pekani või röstitud sarapuupähkleid
värskelt jahvatatud musta pipart (soovi korral)

Kastme jaoks sega vispli abil kokku äädikas, sinep ja munakollane. Edasi vispeldades vala ühtlase peene joana sisse õli ja vahusta ühtlaseks emulsiooniks. 

Jaota pestud salat nelja taldriku vahel. 

Lõika pirnid neljaks sektoriks, eemalda südamik ja tee neist seejärel õhukesed viilud. Aseta pirniviilud salatile. Kui soovid, võid pirnid enne salatile lisamist pannil läbi praadida, kuid sel juhul jäta viilud veidi paksemad. Selleks sulata pannil veidi (15-20 g) võid, lisa pirnid ja nirista peale u 1 sl mett. Prae pirne aeg-ajalt segades mõni minut, kuni need on mõlemalt lõike poolelt kuldsed või kergelt pruunistunud.

Murenda peale juust ja puista pähklid. Kõige peale jahvata soovi korral veidi musta pipart ja nirista vinegett. 



See retseptike ilmus üle-eelmisel sügisel siin

Kommentaare ei ole: