teisipäev, 12. august 2025

Kukeseente ja juustuga suvikõrvitsapasta


Suvikõrvitsast saab igasuguseid häid asju ja suvisel ajal kasutan seda igal võimalusel. Näiteks eelmisel nädalal just lisasin riivitud kabatšokki kotletitainasse - minu arvates teeb suvikõrvits hakklihast pihve mitte ainult tervislikumaks, aga ka maitsvamaks ja mahlasemaks :) Kui aga on vaja ideid, mida selle suvise viljaga peale hakata, siis siin on neid ohtralt, sh ka mitu magusat küpsetist ;-) 

Minul on mitmeid lemmikuid suvikõrvitsatoitusid, mida igal suvel korduvalt valmistan. Üks neist on tsukiini ja juustuga krõbe galett, teine "lasanje" suvikõrvitsaga ning kolmas seente ja lehttainaga pirukas,  milles mõlemas samuti ohtralt juustu sees. Magusatest küpsetistest, mida mul on blogis vähemalt viis, on vist aga lemmik see "vana", st juba pikalt blogis peesitanud mahlane šokolaadikook.

See pasta siin on üks igati aromaatne roog, mis on parajalt toitev ja toekas, kuid samas sisaldab ka värskeid ande nagu suvikõrvits ja seened. Lisaks suvikõrvitsast nuudlitele ehk suudlitele on selles ka tavalised spagetid, sest mulle meeldib nii rohkem, kuid kui on isu vaid suvikõrvitsa-spagettidega roa järele, siis võib nt seda retsepti kasutada. 

Vaja läheb:
200 g spagette
soola
2 väiksemat või keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku 400-500 g) 
1 šalottsibul või 1 väike sibul
õli
300-400 g kukeseeni 
soola
20 g võid
4 dl (1 pakk) toidukoort
50-100 g tugevamaistelist kõvemat laagerdunud juustu (Parmesani või mõnda selle sarnast)
musta pipart
soovi korral (hakitud) maitserohelist (nt lehtpeterselli, basiilikut, tüümiani, tilli vms)

Keeda spagetid vastavalt pakendi juhistele. Need võiksid olla mitte päris pehmed, vaid nö al dente. Lisa keeduvette ka veidi soola. Nõruta spagetid korralikult. 

Tee suvikõrvitsast pikad peenikesed "nuudlid". Selleks kasuta kas spetsiaalset juurviljalõikurit või -spiraalitajat või lõika suvikõrvits pikuti õhukesteks viiludeks ja seejärel peenikesteks ribadeks. Kuumuta pannil õli ja prae selles suvikõrvitsaribasid mõni minut. Maitsesta soolaga. Eemalda need pannilt ja jäta ootele. 

Haki (šalott)sibul peeneks ja prae pannil madalal kuumusel õli sees klaasjaks. Lisa puhastatud kukeseened (suuremad seened lõika väiksemateks tükkideks) ning prae edasi, kuni seentest välja tulnud vedelik on aurustunud. Maitsesta soolaga ja lisa või. Prae segades veel mõni minut.

Vala pannile koor ja kuumuta paar minutit. Lisa suvikõrvitsaribad ja spagetid ning kuumuta segades veel veidi. Lisa pannile riivitud juust, jahvata veidi musta pipart, puista soovi korral peale ka maitserohelist ning serveeri kohe. 


Kommentaare ei ole: