esmaspäev, 3. detsember 2012

Eriti lihtne piparkoogitainas






Eestimaa on ikka niiiiiiiii ilus, tuleb paratamatult taaskord tõdeda:) Kolm päeva Viljandis lumes sumbates ja toredate inimestega koos olles möödus jälle nagu unenäos, aga kui sellele mõelda, kui kurb on alati see pühapäevaõhtune linna tagasitulek, siis ikka tuleb varsti endale kodu maale (või vähemalt mõnda väiksesse Eesti linna nagu nt Viljandi) soetada:) Eks näis, sest kui väljas sajab lund, toas põlevad küünlad ja süda on soe, siis on kodus Kalamajas ka ju täitsa tore olla:):):)

Jõuluaeg ongi lõpuks "ametlikult":) kätte jõudnud ja piparkookide küpsetamine on täitsa asjakohane tegevus, et koju mõnusat vürtsilõhna saada ja hõõgveini kõrvale midagi krõbistada oleks. Isetehtud piparkoogitaina eelistest võibki rääkima jääda, aga kuna ma juba peatusin blogis sellel pikemalt aasta tagasi, kui jagasin blogis ühte väga maitsvat piparkoogitaina retsepti, ja laupäevases Õhtulehes sai ka sellest põhjalikumalt räägitud, siis siin ei hakka sel teemal enam pikemalt peatuma:)

Eelmisel aastal blogisse pandud retseptis oli suhkur vaja ise pruunistada ja siin on üks tore spikker, mis teeb karamellistamise protsessi loodetavasti kergemaks:)

Praegust retsepti võiks nimetada aga "piparkoogitaina kiirabiks", sest valmistatud tainast ei ole vaja pikemalt seista lasta, vaid sellest saab kohe maitsvad koogikesed küpsetada. Samuti ei ole vaja ise suhkrut pruunistada, vaid vürtsise taina saab valmis lihtsalt asjad omavahel kokku segades. Retsepti jagasin ka Õhtulehe lugejatele laupäevases lehes ja postituse pildid on tehtud fotograaf Mati Hiis'i poolt, kui ta koos ajakirjanikuga mul külas käis piparkoogitaina tegemist vaatamas.

Pildi selle retsepti järgi valmistatud tainast küpsetatud piparkookidest aga lisan siia hiljem juurde:)


Tainas:
100 g tumedat pruuni suhkrut (eriti hea on melassisuhkur)
140 g toasooja võid
1 muna
100 g tumedat siirupit
280 g jahu
1 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 pk Santa Maria piparkoogimaitseainet VÕI
1 pk Meira piparkoogimaitseainet ja 1 tl jahvatatud kardemoni
soovi korral lisa veel:
paar pipraveski keerdu musta pipart,
0,5 tl peenelt riivitud muskaatpähklit ja
1 tl jahvatatud kuivatatud apelsinikoort

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa vahustades muna ja siirup. Sega omavahel kõik kuivained ja sega vahu hulka. Sõtku tainast kas segajas ehk lauamikseris või jahusel pinnal, keera kilesse ning pane u 10 minutiks külma.

Siin ma uhmerdasin just kuivatatud apelsinikoort ja segasin seda kuivainetega:)



Piparkookide tegemiseks jaga tainas kaheks ja rulli osade kaupa kergelt jahuga ülepuistatud küpsetuspaberi vahel u 0,5 cm paksuseks. Tõsta tainas küpsetusplaadil külma u 15 minutiks ehk seniks kuni pind on kõva. 

Tee vormidega tainast meelepärased kujundid, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda plaadilt ja lase restil jahtuda. 

Glasuur:
1 munavalge
0,5 tl sidrunimahla
120 g tuhksuhkrut

Vahusta munavalge, lisa sidrunimahl ja sõelutud tuhksuhkur ning vahusta kuni vaht muutub läikivaks. Tõsta pritskotti ja kaunista piparkoogid.


Lisasin (17.12.12.) juurde selle retsepti järgi valmistatud tainast tehtud piparkoogid, küpsetas ja pildistas Karina!

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hmmmmm, see kuivatet apelsinikoor tundub vägagi mõnus lisand olevat... Panin isegi just mõned tunnid tagasi vana ning järeleproovitud retsepti järgi tehtud piparkoogitaigna külmkappi tahenema. Aga järgmise satsi (ja jõuluajal tuleb neid satse ju veel ja veel ja veel...) sisse sokutan kindlast ka apelsinikoort. :)

Noo,ja otse loomulikult ei saa ma mainimata jätta, et Sa näed selle jahukausi taga äraütlemata kena välja. :)

Silja Luide ütles ...

oi, aitäh, Maarja! :)
apelsinikoor on väga mõnus lisand tõesti - annab särtsu veel juurde:)
aga mis piltidesse puutub, siis mul endal ei ole ei tainast ega piparkookidest pilte, aga retsepti tahtsin jagada, niiet tuli siis kasutada neid fotosid, mis on:) üliharva juhtub, et mulle mõni pilt endast meeldib, aga sellest "fotosessioonist" oli selliseid kohe täitsa mitu tükki:)

SENTJURINFOODPRODUCTION ütles ...

Peab ka piparkoogitaigna tegemise ette võtma. Kiiustades haarasin poeletilt valmis toote, firma nime ei hakka mainima, kuid piparkoogid ei maitsenud üldse nii nagu peaksid. Hea, et ei jõudnud veel munavalgeid glasuuri tegemise jaoks raisata. Proovin kindlasti seda apelsinikoorega varianti! :)

Silja Luide ütles ...

proovi muidugi ja ära vürtsidega koonerda! :):):)

Anonüümne ütles ...

Tere, piparkoogiaeg taas käes ja võtan mina taigna tegemise ette. Küll on mul aga kapis purk suhkruroo melass siirupit tumedat ja ei leia kusagilt ligilähedast retsepti, kuidas seda taignas ja mis vahekorras kasutada? Kas siit poolt on kogemust selle kasutamise osas piparkoogitaignas?

Tervitustega Hedi

Silja Luide ütles ...

Tere, Hedi! Olen kasutanud melassisuhkrut, kuid siirupit mitte. Samas arvan, et suhkrusiirupiga peaks saama enam- vähem üksühele asendada, kuid melassisiirup on oluliselt tummisem ja kergelt mõrkjam. Tervitused ja head küpsetamist!