kolmapäev, 19. detsember 2012

Jälle üks brownie, seekord jõuluhõnguline :)

Kuna käimas on teistmoodi detsember, siis on kõik on oodatud sel laupäeval (22. detsembril) alates kella 12st seda brownie't ja Lambruscot maitsma!!! Tulla tuleb vinoteeki nimega Veinisõber, kus lisaks šokolaadikoogile ja punasele vahuveinile saab ka muid erinevaid kvaliteetseid veine maitsta ning loomulikult pühadele kohaselt soodsa hinnaga kaasa osta:) Suupisteid on pakkumas ka Priit Vahar, kelle puhul võib tugevas tummises suutäies enam kui kindel olla!:)

Minu vürtsikas jõhvikate ja pähklitega kook on kokku sobitatud 2011.a. maailma parimaks vahuveiniks valitud Premiere Cru Lambruscoga, mis on tavalisest lambrusco'st marjasem ja kuivem. Oma nime - Marcello - on see vahuvein saanud selle looja ja veinikoja omaniku Marcello Ceci järgi. Elegantne pärlivahuvein ehk frizzante on valmistatud 100% Lambrusco Maestri viinamarjast Emilia Romagna piirkonnas. Veinisõbra sommeljee Kaidi Kerdt soovitab seda Lambruscot juua pardifilee, külmade lihalõikude, vinnutatud liha ning magustoitude (šokolaadi- ja marjakoogid, jäätised ja sorbeed) juurde u 7 kraadini jahutatult.  


Šokolaadikook ise on aga seekord jõuluhõnguline, sest mõnusat särtsu annavad piparkoogivürtsid. Kuid pipakoogimaitseaine asemel võid kasutada ka natukene jahvatatud ingverit ja/või kardemoni, peenelt riivitud muskaatpähklit ja/või apelsinikoort. Aga võid selle šokolaadikoogi teha vabalt ka ilma vürtsideta:) Igaks juhuks mainin, et pildil oleva koogi küpsetasmisel kasutasin riisijahu ja röstitud ning kooritud sarapuupähkleid, aga sobivad ka muud pähklid ja mandlid.

Retsepti leiab ka D-kokaraamatust, kuhu tasub alati kiigata, kui on soov midagi maitsvat ja põnevat kokata. Kindlasti tasub silm peal hoida raamatu FB-lehel, et olla kursis uute sündmuste ja värskete hooajaliste retseptidega.

Kohtumiseni laupäeval!:)

Vaja läheb:
3 sl brändit v rummi
100 g kuivatatud jõhvikaid
300 g tumedat šokolaadi
200 g võid
4 suurt muna
150 g tumedat muscovado suhkrut
100 g suhkrut
200 g jahu (kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta riisijahu)
näpuotsatäis soola
1 kuhjaga tl piparkoogimaitseainet (soovi korral)
100-150 g pähkleid (nt Kreeka v sarapuupähkleid)

Pane jõhvikad soojendatud rummi v brändi sisse seniks, kuni taina valmis teed. Sega neid aeg-ajalt. Sulata või ja šokolaad vesivannil, mikrolaineahjus v pidevalt segades paksupõhjalises nõus. Jäta jahtuma.

Vahusta suhkrud ja munad heledaks vahuks. Edasi vahustades lisa sulatatud šokolaad. Kui šokolaad on munavahuga ühtlaselt segunenud, lisa sõelutud ning soola ja pipakoogimaitseainega segatud jahu, hakitud pähklid ning jõhvikad koos alkoholiga. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 30X20 cm vormi, silu pind ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni brownie on tahenenud. 

Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta restile jahtuma. Serveeri jahtunult ja sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut.




2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

super hea kook ainult jõvikate asemel kasutasin kuivatatud aprikoose.

Silja Luide ütles ...

suur rõõm kuulda, et meeldis!:) ma ise armastan kuivatatud jõhvikaid ja kirsse kõige rohkem (ka siin koogis), aga nt ploomid peaksid siia samuti igati hästi sobima:) ilusaid jõule Sulle!