reede, 17. juuni 2016

Kreeka jogurti ja mandlimekiga panna cotta



Olen tohutu suur maasikasõber - võin neid marju süüa kilode kaupa - ja nagu ma igal aastal sel perioodil, kui värsked maasikad müügile tulevad, blogis hõiskan, on see mu lemmik-aeg aastas! Tõesti tore! :) Ja kuigi kodumaiste maasikate saamiseks tuleb ikka veel vaeva näha (kõrghetk on veel ees ja turul neid pidevalt veel müügil ei ole), siis saab neil päevadel, mil ei õnnestu eestimaist marja hankida, ka välisriigi omadega läbi ajada. Sellisel juhul eelistan neid muidugi pigem mõnes magustoidus või koogis kasutada, nagu nt panna cotta, halvaadessert või mõni besee ja kohupiimaga magustoit, mille tegemiseks ma maasikaid enne alati marineerin. Suvel ajal (ja eriti koos maasikatega) on muidugi ülimõnus ka kamakreem ;-)

Mul on blogis juba ammusest ajast olemas üks klassikaline panna cotta maasikakastmega, aga seekord lisasin piima asemel kodumaise Kreeka jogurti, kastme asendasin tarretatud maasikakihiga. Mandlilikööri asemel võib aga kasutada vanilli - kas suhkru, pasta, ekstrakti või kaunana.

Sain Valio uut Kreeka jogurtit esimest korda proovida juba mitu kuud tagasi, aga poelettidelt seda ei leidnud. Paar nädalat tagasi aga avastasin jogurti teiste maitsestamata jogurtite vahel ja see on saanud üheks neist asjadest, mida nüüd poes käies iga kord kärusse tõstan, sest oma sametise paksu tekstuuriga on see piimatoode tõeliselt mõnus hommikusöögiks koos värskete marjadega ja sobib suurepäraselt ka magustoitudesse, nt sellesse samasse klassikalisesse itaallaste kooremagustoitu asendama osaliselt koort.

Valio Kreeka jogurt on unikaalne, kuna see on ainus Eestis algupärasel nö kreeka jogurti ehk separeerimismeetodil naturaalse juuretisega valmistatud Kreeka jogurt, mistõttu sisaldab elus jogurtibaktereid. Kuna selle tegemiseks kulub 2-3 korda rohkem piima, siis sisaldab toode ka kaks korda rohkem valku kui tavaline jogurt. Samuti pole kasutatud paksendajaid ega teisi lisaaineid; koostises on vaid kolm ainet ehk rõõsk koor, juuretis ja piim. Rasva on samas aga minu jaoks täpselt parajalt ehk 4 %, sest rasvavaba piimatoodet ma ei tahaks, samas enamik teisi sarnaseid tooteid on rammusamad. Ühesõnaga, kuigi see jutt tuli pisut reklaamina välja, siis mainin igaks juhuks, et keegi mulle selle eest ei maksa, küll aga hakkas see Kreeka jogurt mulle kohe meeldima ja seda ma ise ostan!


Panna cotta:
4 dl (vahu)koort
100 g suhkrut
3 želatiinilehte
2 sl amarettot või 0,5 tl mandliekstrakti
370-400 g (1 tops) meelepärast maitsestamata Kreeka jogurtit

Aseta koor suhkruga potti ja kuumuta keemiseni segades, kuni suhkur lahustub. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit, pigista kuivaks, aseta ükshaaval kuuma koore sisse ja sega, kuni need lahustuvad. Kurna koor läbi sõela kaussi ja lase jahtuda. Kui segu hakkab juba pisut paksenema, siis lisa jogurt ja amaretto või mandliekstrakt ning sega vispliga ühtlaseks. Vala 4-6 meelepärasesse vormi ja aseta külmkappi. Lase desserdil külmas u 3 h tarretuda ja valmista seejärel maasikatarretis.

Maasikakiht:
300 g maasikaid
2-3 sl suhkrut
1 sl amarettot
2 želatiinilehte

Puhasta ja tükelda maasikad, aseta potti ja püreesta. Kui sulle meeldib suuremate tükkidega püree, kasuta kahvlit või pudrunuia; kui ühtlane, siis sobib püreestamiseks eriti hästi saumikser. Aseta maasikapüree koos suhkru, amaretto ja 0,5 dl veega potti ning kuumuta peaaegu keemiseni.

Lase želatiinilehtedel külmas vees 5 minut seista, pigista kuivaks, lisa ükshaaval maasikapüreele ja sega läbi kuni želatiin on lahustunud. Vala segu potist kaussi, lase u 5 minutit jahtuda ja tõsta seejärel supilusikat kasutades panna cotta peale. Lase magustoidul vähemalt 2 h külmkapis taheneda ja naudi. Juurde sobivad värsked maasikad ja hakitud münt.


Kommentaare ei ole: