teisipäev, 4. oktoober 2016

Tervislik ja maitsev lillkapsasalat tuunikalaga



Kuigi ma söön palju kooki ja üldse armastan väga magusat, siis salateid teen samuti päris sageli :) Tore on ju teada, et sööd midagi tervislikku ja kasulikku, mis samas (erinevalt nt koogitükist) on ka üsna energiavaene. Eriti head on salatid seetõttu just õhtusöögiks, sest saab nautida head toitu, ilma et peaks kogust oluliselt piirama :D

Salatite valmistamisel kasutan enamasti extra virgin ehk esimese külmpressi oliiviõli, nagu ka retseptidest näha :) Kuna lisan kastmele lisaks õlile alati igasuguseid muid komponente alates erinevatest äädikatest ja sidrunimahlast lõpetades ürtide, soola, suhkru, mee, pipra jt maitseainetega, siis õli tekstuuri ega maitset kuidagi tunda ei ole, sest kaste seguneb salati muude komponentidega, andes head maitset, kuid jäädes ise silmatorkamatuks. Küll aga võib salatile kastmeks niisama peale niristatud oliiviõli (eriti kui see ei ole väärisoliiviõli) anda salatile iseloomulikku mekki, mis kuuldavasti mõne inimese seetõttu suisa õlibaasil valmistatavat kastetki pelgama võib panna.

Kuigi enamasti eelistatakse salati puhul just esimese pressi õlisid, siis seekord valmistasin salatikastme tavalisest rapsiõlist. Kaste sai väga hea (nagu alati!), niiet kindlasti ei tasu peljata rapsiõli kasutamist ka kuumtöötlemata toitudes nagu värsked salatid, sest oma maheduse tõttu, millest eelmises Risso rapsiõliga koostöös sündinud postituses juba kirjutasin, on seda lihtne kokku sobitada erinevate teiste asjadega. Rapsiõli piisavalt neutraalne maitse jääb ise delikaatselt tahaplaanile ja laseb muudel komponentidel särada. Soovitan aga kindlasti sedagi õli teiste heade asjadega koos mõnusaks kastmeks segada, mitte niisama salatile valada, sest nagu olen juba korduvalt öelnud, on suurepärase salati saamiseks eriti oluline just korralik kaste! Keegi ju ei taha lihsalt "õlist" salatit :)

Salati komponendid on samuti tavapärasest teistsugused - kasutasin selles rohelise kraami asemel hoopis aurutatud lillkapsast, mille tohutust populaarusest ja kasulikest omadustest mõned kuud tagasi ka LP-s kirjutasin.

Parima salati saab, kui lasta lillkapsal võimalikult kaua kastmes maitsestuda. See salat sobib süüa nii külmalt kui ka kuuma ja toasoojana. Mulle endale meeldib seda üles soojendamiseks praadida, eriti hea on see aga veel siis, kui krõbedale praetud lillkapsale (tugevamaitselist) juustu peale riivida ;-)



Vaja läheb:
1 suur või 2 väikest lillkapsast
1 tavaline karp (130-140 g) või 2 väikest (a 80 g) tuunikala konservi
1 keskmine küüslauguküüs
suur peotäis lehtpeterselli
2 sl kappareid
3 sl värsket sidrunimahla (poole sidruni mahl)
1 sl valge veini- või õunaäädikat
5 sl Risso rapsiõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika lillkapsa õisikuteks, koori ja lõika tükkideks ka varreosa. Lillkapsa lehtigi ei tasu ära visata, vaid lõika need tükkideks. Auruta tükeldatud lillkapsas kas potis või auruahjus pehmeks ja nõruta kuivaks. Haki küüslauguküüs ja lehtpetersell peeneks. Nõruta kapparid ja tuunikalakonserv.

Aseta lillkapsatükid koos murendatud tuunikalaga kaussi. Sega omavahel küüslauk, petersell, kapparid, sidrunimahl, äädikas ning õli, maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste kaussi lillkapsa ja tuunikala juurde, sega läbi ning lase vähemalt pool tundi maitsestuda. 

2 kommentaari:

Kristel ütles ...


See salat jäi oma lihtsuses kohe silma ja sai plaani võetud. Olen nüüd kaks korda teinud ka. Esimesel korral polnud kappareid kodus, asendasin oliividega ja oli ka hea. Eile oli meeles kappareid osta ja sai veelgi parem. Tõsi küll, rapsiõli mul kodus pole, nii et kasutasin extra virgin oliiviõli nagu tavaliselt salatikastmetes.
Hea kiire ja soodne õhtusöök, maitseb ka meestele. Ülejäägi saab tööle kaasa võtta. Aitäh!

Silja Luide ütles ...

Kistel, nii tore seda kuulda! aitäh :) kusjuures, salatite puhul ongi minu arvates see alati just põhiline headuse näitaja, kas mehed ka seda söövad v mitte :D