reede, 30. oktoober 2020

Nostalgiline meekook


Sellised vanakooli küpsetised, mis Eestis juba aastakümneid kasutusel olnud, on minu arvates suurepärased! Esiteks on nende valmistamiseks vaja tavaliselt ainult "lihtsaid" asju, mis Nõukogude ajalgi poelettidel eksisteerisid ehk reeglina alati kodus olemas on. Lisaks on reeglina vanad käest kätte rännanud retseptid korduvalt järele proovitud ja sisse töötatud ehk nö kindla peale minek. Mõningaid muudatusi teen muidugi alati, et ka minu arvates tegemisõpetus perfektne oleks, aga üldjoontes võib neid "vanu häid" retsepte alati usaldada. Lisaks on need nn nostalgilised küpsetised ka selles mõttes nö lollikindlad, et reeglina meeldivad peaaegu kõigile. Näiteks see meekook lihtsalt sulab suus ja hoolimata sellest, et see on üsna magus, on seda täitsa võimalik mitu tükki korraga süüa :) Keegi naljalt meekoogile juba "ei" ei ütle - see on kodruvalt kinnitust leidnud fakt! ;-)

Midagi keerulist selle koogi puhul ei ole, küll aga on paar asja, mis pisut aega ja kannatlikkust nõuavad. Esiteks tuleb rahulikult oodata, kuni või sulab vesivannil. Teiseks tuleb enne jahu taina hulka segamist kuum tainas korralikult maha jahutada. Ja kolmandaks läheb pisut aega põhjade küpsetamisega; lahti rullimine käib kahe küpsetuspaberi vahel hästi kiirelt (max minut). Vaja on omajagu küpsetuspaberit ja 23-24 cm läbimõõduga vormi. Kui soovid ahjuplaadil põhju küpsetada ja suuremat kooki, siis korruta komponentide kogused kahega. 

Soovitan kasutada vähemalt kahte vormi korraga, et põhjad kiiremini valmis saaks. Enne, kui järgmise tainaketta vormi paned, peaks vorm olema maha jahtunud. Põhja on samuti parem vormist eemaldada, kui see on mõne minuti jahtunud, mitte kohe pärast ahjust võtmist.

Kui soovid kontrastsemat kooki, st et kihid oleksid tumedamad pruunid, siis lisa küpsetusajale veel 1-2 minutit. 


Biskviidid: 
2 muna
80 g mett
80 g suhkrut
120 g võid
1 tl soodat
400 g jahu 

Sega kergelt lahti klopitud munad mee ja suhkruga. Aseta kaussi muna-suhkrusegu peale või (võid selle kaheks või kolmeks tükiks lõigata) ja tõsta kauss omakorda veevannile ehk kastruli peale, milles on vesi, mis ei ulatu kausini. Kuumus pliidil peaks olema pigem madalam, et vesi kastrulis keema ei läheks. Lase võil sulada; ära sega sulamise ajal. 

Kui või on sulanud, lisa sooda ja sega läbi. Võta kauss pliidilt, lase segul jahtuda ja sega sõelutud jahu ülejäänud taina hulka. 

Jaota tainas seitsmeks võrdseks tükiks. Rulli iga tainapall kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks, aseta ümmargusse 22-24 cm läbimõõduga vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ja küpseta iga tainaketast eraldi 190-kraadises ahjus 7 minutit kuni see muutub kuldpruuniks. 

Kreem:
800 g hapukoort
180 g suhkrut
kaunistamiseks marju (soovi korral)

Sega hapukoor suhkruga läbi. 

Koogi saad kokku panna, kui kõik tainaplaadid on maha jahtunud. Aseta üks põhi serveerimisalusele ja määri peale 4-5 sl hapukoorekreem. Korda sama kõigi põhjadega ja kasuta ära kogu kreem. Viimane tainaplaat haki noaga või pudista sõrmede vahel puruks ning puista koogi peale. Aseta kook vähemalt 12 tunniks külmkappi. Serveerimisel kaunista soovi korral marjadega.


Kommentaare ei ole: