reede, 11. veebruar 2022

Maitserikkad kõrvitsapannkoogid



Kuna kõik ümberringi räägivad muudkui kütte-, gaasi- ja elektriarvetest, siis otsustasin ka tubli olla ja kokku hoida ning sel aastal keldris oleva sügavkülmiku enne kevadet juba tühjaks süüa :) Nagu selgus, oli kasutusjuhendil kirjas, et sügavkülmikut tuleks suisa kaks korda aastas üles sulatada, aga mina võtsin selle alles nüüd esmakordselt ette. Kohe selline hea tunne on :D Suvel saab selle muidugi jälle sisse lülitada, kui uus värske kraam sügavkülma läheb, kuid vähemalt paar kuud see kapp meil seekord puhkab. Abiks ikka raskel ajal ;-) :D 

Tegelikult muidugi tasubki sügavkülmikusse varuks pandud viljad ja marjad mõne kuu jooksul tarbida, et neis oleks ikka vitamiine ja muid kasulikke aineid säilinud oleks, nii et edaspidi üritan selles osas eeskujuliku(ma)lt käituda :) Mul tegelikult saavad kõik sügavkülmutatud asjad reeglina kevadeks ilusti söödud ja suveni ei säilita ma kunagi midagi, aga seekord siis on juba veebruari alguses kapp tühi, nii et minu jaoks uus rekord :)

Lisaks marjadele on minu sügavkülmas alati ka ahjus küpsetatud kõrvitsast püreed, sest tädi Tiinalt saadud kõrvitsad on nii suured, et saan püreed tavaliselt mitu suurt karpi. Hiljuti tegin just sügavkülmikust võetud püreest kõrvitsasuppi (lisasin ka sibulat, küüslauku, porgandit, lillkapsast ja brokolit, millest kaks viimast olid samuti sügavkülmikust), täna aga pakun nädalavahetusele mõeldes välja kõrvitsapannkoogid juhuks, kui sügavkülmas on veel kõrvitsapüreed. Kui ei ole, siis võib teha seda värskest kõrvitsast. Kui aga kodus kapi otsas tõesti veel mõni kõrvits on ootel, siis praegu on ikka juba päris viimane aeg see ära kasutada. 

Mainin igaks juhuks ka seda, et kui enamike kõrvitsast küpsetiste jaoks (neid on siin päris palju) peab kõrvitsapüree pärast sulatamist ka üleliigsest vedelikust nõrutama, siis pannkookide jaoks seda teha ei ole vaja. 

Kõrvitsapannkooke valmistades peab arvestama muidugi kõigi tavaliste nö reeglitega, mis tagavad parima tulemuse pannkookide puhul nagu taina ülesegamisest hoidumine (eriti oluline on see just nisujahu korral), kuuma panni kasutamine ja nende ümber keeramine siis, kui tainas kergelt mullitab pealt poolt. Aastate jooksul on kogunenud blogisse päris palju erinevaid soolaseid ja magusaid pannkoogiretsepte,  kuid eriti soovitaksin just kohupiima, porgandi ja keefiriga variante, aga ka mõlemad banaaniga pannkoogid on väga head (nii viilutatud banaanidega kui ka püreestatud banaanidega) ja muidugi on maitsvad ka õunte ja kaeraga ning mandlijahuga pannkoogid ;-) Õhukeste pannkookide sõpradele on aga need siin

Kaneeli asemel või lisaks sellele võid kasutada ka piparkoogimaitseianet, samuti sobib nendesse kookidesse hästi kardemon. 

Kui soovid gluteenivabu pannkooke, siis kasuta maisijahu või sega seda mõne teise gluteenivaba jahuga ning lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit. 

Vaja läheb:
150 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
2,4 dl täispiima
1 dl kõrvitsapüreed
1 suur muna 
2 sl vedelat mett
30 g sulatatud võid
u 50 g hakitud šokolaadi (soovi korral)

õli või selitatud võid praadimiseks
vedelat mett ning soovi korral hakitud metspähkleid ja šokolaadi serveerimiseks

Sega sõelutud jahu kuivainetega. Teises kausis klopi omavahel korralikult läbi ülejäänud ained ehk piim, kõrvitsapüree, muna, mesi ja sulatatud või. Lisa jahusegu ja soovi korral ka hakitud šokolaad ning sega ühtlaseks.

Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli või selitatud või ning tõsta supilusikaga tainas pannile jättes kookidele u 1 cm vahed, et need paremini küpseks. Lase mõned minutid küpseda kuni ääred on kergelt pruunistunud ja tainas peal kergelt mullitab. Keera kook ümber ja prae veel paar minutit ka teiselt poolt. 

Naudi koheselt koos mee ning soovi korral ka hakitud pähklite ja šokolaadiga. 


    Kommentaare ei ole: