esmaspäev, 16. juuli 2018

Külm keefirisupp suitsukalaga


Praeguste palavate ilmadega pole päeval ikka kohe üldse soovi toekaid roogi nautida, kuigi õhtune grill on endiselt mõnus. Ma ise küll grillimisega ei tegele, sest õnneks on mul omajagu andekaid sõpru, kes liha küpsetamisel lihtsalt üliosavad on. Isetehtud marinaadid, parimad lihatükid ja oskuslik süte käsitsemine võimaldavad igal õhtul taaskord superhea tulemuse saada. Ja viimasel ajal ongi just õhtul, kui ilm pisut jahedam, isu liha järele, päeval aga tahaks marju ja kergemaid asju nautida. Näiteks külma ja kerget suppi ;-)

Külm keefirisupp on sel suvel, mis seekord algas juba mais, mul ikka väga sageli laual olnud, sest avastasin enda jaoks Farmi peedi- ja hapukurgiga keefiri, millega supi valmistamine eriti lihtne on. Vaja vaid turult värsket suistukala ja kartulit tuua, viimased pehmeks aurutada, keeta paar muna, hakkida maitserohelist ja pmst ongi supp valmis :) Kusjuures, pildistatudki sai see toit just maikuus palavate ilmadega, kui koduaiast sain murulauku ja turult värskeid rediseid. Hetkel saab maitserohelisena juba rohelist sibulat ja tilli kasutada; rediste asemel aga noori väikeseid porgandeid (need tuleks enne kergelt keeta või aurutada).

Kui soovid suppi teha tavalise keefiriga, siis lisa retseptis olevatele komponentidele kaks keskmise suurusega keedetud peeti ja kaks-kolm värsket soolakurki natukese vedelikuga. Maitse andmiseks sega hulka veel ka 1 tl sinepit. Keefirit võiks olla retseptis toodud koguste jaoks u sama palju ehk 750 g kuni üks liiter. Õnneks ei ole selle supi puhul vaja retseptis näpuga järge ajada, vaid kõigi koostisosade koguseid võib enda maitse järgi kohandada, samuti lisada muid meelepäraseid köögivilju, suitsusinki või -kana. Väga maitsvaks täienduseks on ka heeringas.

Sageli nimetatakse külma keefirisuppi okroškaks, aga Vene kokaraamatutes, blogides jm allikates olen selle nime all vaid kalja baasil suppe näinud. Sama pole muidugi vahet, kuidas keegi oma supikest kutsub - maitseomadusi see ei muuda ;-) Mina ise aga eelistan võõrsõnadele alati eesikeelset vastet, kui see vähegi võimalik on, eriti veel juhul, kui võõrkeelne sisu on pisut teine.

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s


Vaja läheb:
750 g (1 pakk) peedi- ja hapukurgiga keefiri
400-500 g keedetud varajast väikest kartulit
9 väikest redist
200 g suitsukala
2 keedetud muna
peotäis maitserohelist (nt murulauku, rohelist sibulat, tilli)
extra virgin oliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika kartulid (soovi korral koori enne) ja reised õhukesteks viiludeks. Puhasta kala luudest ja haki  noaga või murenda sõrmedega väikesteks tükkideks. Sega kausis aedviljad suitsukala ja keefiriga kergelt läbi. Võid supil enne söömist tunnikese külmkapis maitsestuda lasta. 

Lõika keedetud muna viiludeks või haki peeneks ja aseta enne serveerimist supile. Puista peale ka hakitud maitseroheline, nirista oliiviõli ja jahvata musta pipart.

Kommentaare ei ole: