esmaspäev, 23. juuli 2018

Suus sulavad aprikoosi-friandid


Friand on hõrk mandliküpsetis, mille algupära on prantslaste finacier’is. Erinevalt viimasest aga valmistatakse friand’e tavalise, mitte pruunistatud ehk pähkli- ehk karamellivõiga, mistõttu on protsess eriti kiire ja lihtne. Pealt kergelt krõbe, seest pehme ja mahlane maius on sageli ka restoranide petits fours valikus. On küll kokkasid (nt Thomas Keller), kes ütlevad, et just pruunistatud või on see, mis financier’i eriliseks teeb, kuid tegelikult on see ka nö tavalise võiga ülimaitsev. Kes aga tahab tõeliselt head algupärast pähklimekiga maiust, võib või enne tainasse lisamist siiski karamelliseks küpsetada. Mina olen teinud nii ja naa ning mõlemat pidi on hea, kuigi pruunistatud või paneb muidugi nö i-le täpi peale ja teeb maiusest restoraniväärilise hõrgutise :)

Retsept ilmus mõned nädalad tagasi Laupäevaleht LP-s, kus kirjutasin natukene ka aprikoosidest. Hetkel on turulettidel nii ilusad suured pehmed ja küpsed tumeoranžid viljad, mis lausa nõuavad, et need koju minnes kaasa võtta. Praegusel ajal söön ma aprikoose niisamagi, sest need on tõeliselt magusad - muul ajal kipuvad poodides müüdavad viljad pigem kahvatud ja pisut toored olema.

Küpsed aprikoosid on kollase-oranžikirjud tihke ja mahlase viljalihaga. Kõvasid vilju tasuks lasta toatemperatuuril mõned päevad küpseda. Aprikoose ostes püüa vältida riknenud pinnaga või kortsulisi vilju, sest nende toiteväärtus on juba langenud.

Arvestama peab, et aprikoosid ei säili kaua, mis on ka peamiseks põhjuseks, miks seda vilja peamiselt kuivatatakse. Kuivatades kaotavad need suurema osa C-vitamiinist, kuid see-eest väärtuslik karoteen säilib. Kuivatatud aprikoosides on 4350 mikrogrammi karoteeni 100 g kohta, mis tähendab, et kolm väikest vilja katab juba päevase A-vitamiini vajaduse. Kuivatatud aprikooside suhkru hulk kasvab 40 %-ini ja kalorsus viiekordistub võrreldes värskete viljadega. 

3 hästi küpset aprikoosi
100 g võid
3 munavalget
100 g tuhksuhkrut
40 g nisu- või maisijahu
100 g mandlijahu
3 sl mandlilaaste

Eemalda aprikoosidest kivi ja haki viljaliha tükkideks. Sulata või ja lase jahtuda. Kui soovid, siis küpseta võid seni, kuni see muutub punakas-pruuniks ja hakkab tulema pähklist aroomi. 

Vahusta munavalged pehmete tippude tekkimiseni. Sega tuhksuhkur sõelutud jahu ja jahvatatud mandlitega, lisa sulatatud või ja aprikoositükid, seejärel munavalgevaht õrnalt spaatliga segades. 

Jaota tainas kaheksa korralikult võiga määritud friand’i või muffinivormi vahel, puista peale mandlilaastud ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 12-15 minutit kuni need on pealt kuldpruunid. Enne söömist lase jahtuda, soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. 

Kommentaare ei ole: