laupäev, 24. november 2018

Vürtsikad juustu-kõrvitsaruudud (gluteenivabad)


Novembris on kõrvitsatoidud igati asjakohased, niiet jagan järjekordset retsepti, mis ilmus u kuu aega tagasi Laupäevaleht LP-s :) Järgmisel nädalavahetusel aga on juba esimene advent ja algab imeline jõuluaeg! Sellest, kuidas mulle jõulud meeldivad, olen ennegi kirjutanud, ja mitte midagi pole sellest ajast muutunud :) Jõululambid on mu kodus juba esimese korruse akendele paigaldatud ning köök-elutuba-söögituba on omandanud juba täitsa mõnusa pühadeilme. Otsin lähipäevi välja ka jõulukaunistused jm pühade juurde kuuluva, et ettevalmistus oleks täiuslik. Esimeset advendist alates on õnneks täitsa paslik juba jõlulaulegi kuulama hakata ilma, et keegi viltu vaataks ;-) 

Esimesed verivorstid, -käkid, ahjupraed ja hapukapsas sai söödud juba üle kuu aja tagasi. Sel aastal on lemmikuks Maks&Mooritsa suitsulihaga verivorstid ja sama firma toodetud verikäkk koore ja sibulaga, mis Tallinna Toidumessil 2018. parimaks valiti. Esimesi tasse glögi koos pipakookidega aga nautisin eelmise pühapäeva õhtul Helsingis, kui lennujaamas kojulendu ootasin. Nii lahe jõulutunne tuli juba peale koos nendega :)

Nädalavahetusel on ilmselt enamikel inimestel rohkem aega süüa teha ja miks mitte homseks hommikuks kohvi kõrvale (või lõunaseks magustoiduks või õhtul külla kaasa võtmiseks vms) üks mahlane marmorkook küpsetada, kus lisaks kõrvitsale ja toorjuustule ka krõmpsuvaid pähkleid ja soojendavaid vürtse leidub?!? Midagi keerulist selle koogi puhul ei ole, küll aga on see piisavalt huvitav, et seda pidulikumal puhulgi lauale sättida.

Kõrvitsa suur karotiinisisaldus tagab ilusa värvi ja tõeliselt tänuväärse toorainema on selle neutraalse maitsega viljaliha kerge kokku sobitada erinevate vürtsidega alates kardemonist, kaneelist, ingverist, nelgist ja muskaatpähklist magusates roogades, lõpetades paprika, tšilli, kurkumi jpt teravate maitsetega soolastes toitudes. Retseptis kirjas olevate vürtside asemel võid kasutada ka 2 tl piparkoogimaitseainet, Kreeka pähklid aga asendada vabalt pekaani- või sarapuupähklitega. Kui sa ei soovi gluteenivaba kooki, siis asenda riisi-, maisi- ja tatrajahu 180 g nisujahuga ja väheda küpsetuspulbri kogust 0,5 tl. 


Kõrvitsapüreed, mis nii siin kui ka muude küpsetiste retseptides ette nähtud, on tõeliselt lihtne valmistada. Selleks puhasta ja tükelda kõrvits, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahjus 180 kraadi juures pehmeks (kulub u 40 minutit). Seejärel lase kõrvitsal pisut jahtuda, eemalda koor ja püreesta saumikseriga või köögikombainis. Võib kasutada ka kannmikserit, kuid sel juhul on vaja lisada pisut vedelikku, et aparaat tööle hakkaks.


Küpsetamisest ja muudest toitudest ülejäänud püree aseta õhukindlalt suletavatesse karpidesse või kilekottidesse ning hoia sügavkülmas. Kui sügavkülmutatud kõrvitsapüreed kasutad, siis küpsetiste jaoks sulata ja nõruta see eelnevalt, aga näiteks suppide jaoks ei ole see vajalik.


Põhi: 
120 g toasooja võid
120 g (pruuni) suhkrut (kasutasin heledat muscovado’t)
2 suurt toasooja muna
270 g kõrvitsapüreed 
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
70 g toortatrajahu
70 g riisijahu
40 g maisijahu

Vahusta või suhkruga kohevaks kreemiks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel kõrvitsapüree. Sega sõelutud jahud maitseainete, soola, küpsetuspulbri ja vanillisuhkruga läbi ning sega õrnalt taina hulka. Laota tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm läbimõõduga ahjuvormi. Küpsetuspaber võiks olla eelnevalt võiga määritud. 

Täidis: 
300 g toasooja toorjuustu
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 suur toasoe muna

Sega teises kausis vispli abil toorjuust suhkrutega läbi, lisa muna ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Vala segu vormi taina peale. Tõsta noa või spaatli abil kihte segamini, et tekiks marmorjas muster.

Purukate:
60 g külma võid
50 g heledat pruuni suhkrut
80 g toortatrajahu
80 g Kreeka vm pähkleid

Tükelda või, lisa suhkur ja sõelutud jahu ning haki noa abil või pudista näppude vahel ühtlaseks puruks. Sega hulka hakitud pähklid. Laota segu ühtlase kihina vormi kõige peale.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures u 40 minutit kuni kook on ka keskelt tahenenud. Lase jahtuda ja lõika kook seejärel ruutudeks. Säilitada tasuks seda kooki külmkapis õhukindlalt suletud anumas kuni 5 päeva.

Kommentaare ei ole: