teisipäev, 27. november 2018

Lehtkapsapesto ja kanaga makaroniroog



Pole ammu ühtegi pasta retsepti lisanud blogisse, kuigi ma teen erinevaid makaroniroogasid päris sageli. Pesto (võib teha ka tomatist) ja juust on kõige lihtsaim variant makaronidele lisamiseks, kuid sama sageli teen ka suitsulõhe, avokaado või tomatikastmega pasta’sid. 

Ja mainin siin ka kohe ära, et eesti keeles korrektne sõna “makaron” ei ole sugugi mingi nõukaaja pärand, nagu paljud arvavad, vaid Eestis kasutusel juba aastast 1918. Siit saab aga täpsemalt sõna “pasta” kasutamise kohta lugeda :) Aga lühidalt võib öelda nii (järgnev tsitaat on EKI kodukalt): 

Kas sõna pasta sobib eesti keeles kasutada ka tähenduses 'makarontoode, makaronitoit'? – Ei, pasta märgib eesti keeles tainjat segu (nt tomatipastaavokaadopasta). Küsitud tähenduses sobivad kirjakeelde sõnad makaronitoit(nt makaronivorm) ja makarontoode (nt makaronidnuudlidspagetidjne).

Kiirematel argiõhtutel saab kasutada ka poes müüdavat pestot, kui on aga rohkem aega, tasub pestogi ise valmis teha. Koduse pesto soovitan nädala, äärmisel juhul kahe jooksul ära süüa. Kuigi pesto loomulikult säilib kauem, siis arvestama peaks pähklites või seemnetes ja juustus oleva rasvaga, mis üsna kiirelt rääsuma hakkab, samuti õliga ning värskete komponentidega, niiet olgugi et võib-olla väliselt ei juhtu pestoga midagi, siis tegelikult ei taha väga teada, mis protsessid seal sees toimuma hakkavad ... Roisukunud toit ei ole ei maitsev ega tervislik ning kodus valmistatud pesto suur eelis just ongi see, et see on värskemast värskem ja ei ole ühtgi põhjust seda nädalateks või suisa kuudeks seisma jätta. Õnneks muidugi saab hea pesto tavaliselt niikuinii loetud tundide või päevadega otsa ja pikema säilitamisega kunagi muret ei ole :)

Tegin pesto seekord kannmikseris, kuigi tavaliselt kasutan selleks köögikombaini. Olin küll pisut skeptiline alguses, sest lehtkapsas on üsna mõrkjas, aga tuli üllatavalt hea pesto. Küüslauku doseeri vastavalt oma maitsele - mulle meeldib küüslaugumaitse, seega lisasin tervelt kolm küünt. Ja kasutada soovitan kodumaist küüslauku, sest see on lihtsalt niiiii hea! Pesto võib valmistada ka juba eelmisel õhtul, lehtkapsa asemel sobib selleks väga hästi ka basiilik või põldvõõrkapsas.


Makaroniroog pesto ja kanaga

1 l kanapuljongit
2 kana rinnafileed (400-500 g) 
400 g makarone
1 purk meelepärast pestot
serveerimiseks soovi korral oliiviõli, juustulaaste või riivitud juustu, sidrunisektoreid ja kirsstomateid 

Aseta kanapuljong potti, lase keema tõusta, lisa kana ning keeda u 5 minutit. Seejärel lisa makaronid ja niipalju vett, et makaronid ja kana kaetud oleks, ning keeda veel u 10 minutit või vastavalt pakendi juhistele kuni makaronid on al dente, ehk väljast pehmed, aga seest veel pisut kõvema tekstuuriga, ning kana on täitsa pehmeks keenud. 

Kurna makaronid ja jäta u 1 dl keeduvedelikku alles. Rebi kanaliha tükkideks ning sega läbi makaronide ja vähemalt poole purgi pestoga lisades nii palju keetmisvedelikku, kui soovid. Nirista soovi korral peale oliiviõli ja ülejäänud pesto, lisa juustu, kirsstomateid ja sidrunisektoreid. 

Lehtkapsapesto

50-60 g lehtkapsast
1 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart (soovi korral)
40 g kooritud sarapuupähkleid või Kreeka pähkleid
1-3 küüslauguküünt
1,5 dl oliiviõli
40 g parmesani, pecorino't vm kõvemat juustu (nt kodumaiseid nagu Forte või Saaremaa Extra Old)
serveerimiseks sidrunisektoreid

Rebi lehtkapsa lehed tükkideks, varsi ära kasuta, sest need on pesto jaoks liiga kõvad. Puhasta küüslauguküüned ja haki neid pisut väiksemaks. Haki pähklid tükkideks, riivi juust

Aseta kõik asjad köögikombaini ja töötle ühtlaseks, lisa vajadusel veel õli ja nirista seda pärast ka pestole peale. Hoia pestot õhukindlalt suletud purgis külmkapis.


Retsept ilmus aasta tagasi ajakirja Pere&Kodu novembrikuises retseptilisas.

3 kommentaari:

rebane ütles ...

Tere Silja! Pasta sobib argikeeles igati korrektselt ka makaroniroogade tähistamiseks. Link ÕSi - http://www.eki.ee/dict/qs2018/index.cgi?Q=pasta&F=M

Head!
Kristi

Silja Luide ütles ...

tervitus, kas see on nüüd uues ÕS-is sees? ma muidu ei ole seda varem näinud, just täna vaatasin veel igaks juhuks üle :)

rebane ütles ...

Jah! Uue ÕSi viljad. :)