neljapäev, 8. november 2018

Päikesevitamiinirikas forelli-spinatipirukas

Foto Raul Mee

Teisipäeval toimus Anni Arro imearmsas köögistuudios Nutrilite D-vitamiini tutvustusüritus, mille jaoks minul oli suur au ja puhas rõõm valmistada päikesevitamiinirikkaid toitusid. Isegi magustoit oli seekord tervislik - mesise Kreeka jogurti, krõbeda pähkli-toortatra granola ja vaarika-coulis’ga kihiline dessert, mille retsept on peagi blogisse tulekul. Seniks aga jagan pildil oleva forelli-spinatipiruka tegemisõpetust, samuti viiteid ülejäänud toitudele, et neid kõiki kodus ise valmistada saaksid :)

D-vitamiini vajalikkuses ei kahtle ilmselt keegi :) Muuhulgas on see rasvlahustuv vitamiin oluline kaltsiumi ja fosfori imendumisel, aitab hoida luud ja hambad tugevad, samuti mõjutab see immuunsüsteemi tööd, närvikoe toimimist, lihaste ja südamekoe talitust. 20% päikesevitamiinist  omastab meie organism toidust ja isegi tervisetadlik inimene peab vaeva nägema, et mingilgi määral D-vitamiini toiduga saada. Seega toidulisand (eriti muidugi taimne Nutrilite) on pimedal ajal ilmselt enamikule meist hädavajalik.


Foto Raul Mee

Pikk laud, mille ümber (toidu)blogijad ja -ajakirjanikud istusid, oli kaetud minu valmistatud roogadega. Pakkusin suitsulõhekreemiga rukkikrõpse, mis laualt tavaliselt ülikiirelt kaovad. Seetõttu teen neid ka kodusteks üritusteks alati kahekordse koguse, kuid suurema seltskonna puhul (üle 15 inimese) tasub nende mõnusate ampsude arvu kolme- või neljakordistada.


Teiseks valmistasin suitsukalaga (seekord oli selleks hõbeheik, mida õnneks igas poes saada on) leivamäärde ning lisaks sarapuupähklitega käsitöörukkileivale küpsetasin ise vana hea õllesaia, millest jäi ainult puru järele. Sellest järeldan, et ilmselt oli see hea, sest leiba oli söödud vaid mõned viilud:) Ja soovitan ka kõigil teil seda krõbeda koorikuga saia kodus teha, sest ahjusoe värske küpsetis on supermõnus. Ja arvestades, et selle valmistamiseks kulub koos vormi võiga määrimisega max 10 minutit (ülejäänud töö teeb ära ahi), siis on raske paremat varianti värske saia nautimiseks välja mõelda :) Suitsukala-kodujuustumäärde ja saia retsept ilmus ka juba ajalehe Postimees uues toiduportaalis Maitsemeel.


Blogis on olemas veel teisigi sarnaseid lihtsaid suitsukalaga määrdeid - näiteks kreemjas suitsukalavõie koos karaskiga on samuti hästi maitsev ja samas lihtne valmistada. Sobib see ideaalselt nii külalistele pakkumiseks kui ka miks mitte hommikul kohvi kõrvale või õhtul väikese veini lisandiks;-) Täpselt nagu kohupiimakarask, millele samuti suitsukalast kreemi kõrvale tegin. Ja siis veel üks veidi teistmoodi lõhevaht gluteenivaba tatraleivaga. Niiet variantidest puudust ei ole;-) Siinkohal pean mainima ära veel tursamaksasalati, sest tursamaks on üks D-vitamiinirikkamaid toiduaineid! Poola köögist on mu blogisse aga sattunud sproti-kohupiimamääre, mis on pisut teistmoodi maitsekooslus, kuid siiski väga maitsev.


Ka spinati-kalapirukaid on siinses blogis erinevaid variante. Üks näiteks on samuti lehttainaga, kuid pealt tainakihiga. Ja on veel gluteenivaba mandiljahust põhjaga spinati-suitsulõhe küpsetis, mida ma armastan ise samamoodi nagu teisigi sarnaseid pirukaid :)


Foto Raul Mee

Teisipäevaks aga küpsetasin kala-spinatipirukat terve plaaditäie. Tainast võtsin kahekordse koguse, kuid täidist oli rohkem, eelkõige forelli ja suitsulõhet, sest minu jaoks on oluline paks mahlane täidis ja õhuke põhi mitte vastupidi. Suitsulõhet lisasin maitse ja särtsakuse andmiseks, aga selle võib vabalt ära jätta. Sel juhul tuleb täidisesse kindlasti soola lisada, aga väike maitsetest enne juustu-spinatisegu pirukapõhjale valamist tuleb ikka kasuks - soola võib ka suitsulõhe kasutamise korral juurde vaja olla.

Pirukas: 
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
400 g (1 pakk) külmutatud spinatit
200-300 g forelli või lõhet
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
poole sidruni mahl
2 muna
200 g toasooja toorjuustu (nt murulaugu- või küüslaugumaitseline)
50 g hapukoort
1-2 küüslauguküünt
50-100 g suitsulõhet või -forelli (soovi korral)

Tõsta tainas vähemalt paar tundi enne küpsetamise sügavkülmast külmkappi ja lase sel sulada. Sulata spinat, nõruta sõelal ja pigista üleliigne vesi välja. Tükelda lõhe, maitsesta soola ja pipraga, pigista peale poole sidruni mahl, sega läbi ja lase seista, kuni täidist valmistad.

Klopi munad kausis toorjuustu ja hapukoorega lahti, maitsesta pipraga. Pressi või haki peenelt küüslauk ning lisa täidisele. Sega hulka spinat ja soovi korral tükeldatud suitsukala. 

Laota tainaplaadid küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse 20X20 cm läbimõõduga vormi ja vajuta jahuste kätega liitekohad kokku ning suru ääred u 1-2 cm kõrgusel vormi servale. Torka tainas tihedalt kahvliga läbi. Puista peale lõhetükid ja seejärel laota ühtlaselt juustu-spinatisegu.

Küpseta pirukat ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit kuni selle ääred on kuldpruunid ja täidis tahenenud. Lase enne lahtilõikamist pirukal u 10 minutit taheneda. 

Foto Raul Mee

Postitus valmis koostöös Nutrilite D-vitamiiniga.

Kommentaare ei ole: