esmaspäev, 8. juuli 2019

Imemaitsev maasikatort


Maasikad hakkavad küll otsa saama, aga koogi jaoks jätkub neid ikka!:) Ohtra toorjuustu-kohupiimakreemi, erksa spinatibiskviidi ja kodumaiste maasikatega tort sobib igaks suviseks peoks. See on maius, mida söövad suurima heameelega ka lapsed (näiteks teismelised poisid, kes muidu suured magusasõbrad pole) ja mille puhul küsitakse teist tükki juurde. Mõnusalt mahlane, aga samas maheda kreemiga ja mitte liiga magus kook meeldib mulle endale ka väga, kuigi ma ei ole suur biskviitkookide fänn muidu ... Ilmselt on oma osa sellel, et kreemi sisse kohupiima lisasin ja et koogis on kokku u kilo maasikaid - minu jaoks ei ole vist asja, mida kohupiim ja maasikad heaks ei teeks :D

See kook ei vaja nii tugevat immutamist, kui nö tavaline biskviitkook, sest spinatist rohelise värvuse saav biskviit on hästi mahlane. Lisaks spinatile aitab kuivust vältida ka õli lisamine. Seega ei kasutanud ma üldsegi immutamiseks vedelikku, vaid tegin lihtsalt mõnusa toormoosi, mille koogile laotasin. Spinat annab biskviidile vaid ilusa erksa värvi, kuid mekki see ei muuda - kook maitseb ikka nagu oleks tavalise vanillise biskviidiga tehtud. Kui kinnisilmi süüa, siis ei teeks vahet :)

Lõikasin biskviidi horisontaalselt pooleks, aga tegelikult võiks selle ka kolmeks lõigata. Kuna küpsetis on niigi piisavalt mahlane, siis piisab selle poolitamisest. Lisaks on see ka nö kindlam variant, sest nt selle biskviidi puhul olen kuulnud, et on tekkinud probleeme lõikamisel, sest kõigil ei tule see piisavalt kohev. Kaheks lõikamisega saab igaüks hakkama ;-)

Samas kreemi on piisavalt, et seda järkuks ka juhul, kui biskviit kolmeks lõigata. Kreemi võib panna nii topeltkihina koogi peale (nagu mina seda teen) kui ka määrida äärtele - kuidas endale rohkem meeldib. Igaks juhuks mainin, et "topeltkihi" all ma mõtlen seda, et määrin kreemi koogile ja ülejäänud panen pritskotti ja teen sellega kaunistused veel kreemi kihile peale. Äärtele määrides on kook muidugi oluliselt ilusam, sest kuigi sisu on biskviidil erkroheline, on ääred ikka pruunikad (samuti pealispind), mis aga nii ilus ei ole. 

Gluteenivabaks variandiks asenda nisujahu riisijahuga ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit. Ma muidu üritan ikka gluteenivabu jahusid omavahel segada, et biskviit paremini koos püsiks, aga see on täiesti ideaalne ka ainult riisijahuga tehes. Pildil muideks ongi riisijahuga variant, sest nisujahuga küpsetatud koogi olen külla kaasa võtnud. Kodus tarbimiseks (ja pildistamiseks) teen ikka gluteenivaba tordi, et seda üksi ära sööma ei peaks :)


Biskviit:
100 g värsket spinatit
3 sl laimi- või sidrunimahla
0,5 tl soola
120 g neutraalse maitsega õli
3 suurt toasooja muna
180 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
240 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat 

Aseta pestud ja korralikult kuivatatud spinatilehed tsitruse mahla, soola ja õliga kannmikserisse ning töötle ühtlaseks püreeks. 

Vahusta munad suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Edasi vahustades vala aeglaselt juurde spinatisegu. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soodaga ning sega õrnalt spaatliga munavahu hulka.

Vala tainas 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40-45 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud biskviit lõika keskelt horisontaalselt pooleks. 

Toorjuustu-kohupiimakreem:
400 g toasooja toorjuustu
200 g kohupiima
100 g tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti
2 dl (1 pakk) vahukoort

Sega visplit kasutades toorjuust kohupiima, suhkru ja vanilliga ühtlaseks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega spaatliga õrnalt ülejäänud kreemi hulka. Aseta kreem kuni tordile laotamiseni külmkappi tahenema. 

Immutuseks:
500 g maasikaid
1 sl suhkrut
2 sl sidruni- või laimimahla

Tee puhastatud maasikad pudrunuiaga katki ning sega läbi suhkru ja tsitrusemahlaga. 

Kaunistamiseks:
u 500 g maasikaid
mündi- või melissilehti või hakitud pistaatsiapähkleid

Aseta üks biskviidi pool serveerimisalusele ja laota 2/3 maasikasegust sellele ühtlaselt laiali. Sellele laota omakorda peale umbes pool toorjuustukreemist. Aseta peale teine biskviit, määri sellele ülejäänud toormoos ja teine pool kreemist. Soovi korral saad kreemiga ka ääred katta või teha pritskotiga kaunistused. Kaunista tort tükeldatud maasikate jm meelepärasega. 

Kooki võiks hoida enne serveerimist vähemalt 2 h külmkapis. See tort on väga hea ka järgmisel päeval ja ilmselt oleks ülejärgmiselgi, kui seda jätkuks :)

4 kommentaari:

Kärt ütles ...

Proovisin kaks korda täpselt retsepti järgi seda biskviiti riisijahuga teha aga mõlemal korral kukkuks küpsedes kokku, umbes 15 minutit peale ahju panekut. Alguses on kõik väga hästi, kerkib ühtlaselt ja siis pauh! keskelt kõik sees. Ei tea, mis valesti tehtud sai :(

Silja Luide ütles ...

kas Sa riisijahu kasutades lisasid ka küpsetuspulbrit? keeruline öelda, mis võis valesti minna, aga esimese asjana kohe pakuks, et äkki munad ei olnud korralikult vahus või siis sai jahu liiga äkiliselt juurde segatud (peaks hästi õrnalt spaatliga alt üles tõstes seda tegema).

Kärt ütles ...

Jahu sõelusin ja segasin üsna ettevaatlikult, ju polnud munad piisavalt vahus. Küpsetuspulbrit panin 2 tl ja soodat 0,5 tl.

Silja Luide ütles ...

ma soovitan gluteenivabade jahude puhul (nt riisijahu) alati lisada küpsetuspulbrit (mul kirjas kokku 3 tl, nisujahu puhul on 2 tl ok), sest see aitab pisut puuduvat gluteeni asendada ehk paremini kergitada ja siduda tainast. aga loodetavasti järgmisel korral juba tuleb ideaalne kook :) ilusat aasta lõppu Sulle!