esmaspäev, 19. august 2019

Mahlane suvikõrvitsasai Kreeka pähklitega


Minu nädalavahetus möödus nostalgilisi küpsetisi - kohupiimapontšikud, vanakooli õhukesed krõbedad vahvlid ja rummikoogid - valmistades:) Nende küpsetamine, pildile sättimine ja retseptidega tegelemine oli vägagi nauditav, sest mulle need vanad head küpsetised hullult meeldivad! Retseptid leiate Nädalalõpuleht LP-st juba sel reedel. Koostisaineid ei ole neis maiustes palju, kuid kõik kolm on tõeliselt maitsvad. See on hämmastav, kuidas suudeti nõukaajal, mil poelettidel oli müügil vaid loetud hulk toiduaineid, nii palju suurepäraseid roogasid ja küpsetisi teha, mille retseptid siiani veel tunnustust väärivad ja kasutust leiavad. Seda enam on alati kurb (ja piinlik, sest näitab kirjutaja asjatundmatust) lugeda hädaldamist Eesti köögi teemal. Soovitan võtta mõne 20. sajandil  välja antud Eesti kokaraamatu ja vaadata, mida kõike valmistati nii nn esimese vabariigi (ehk korrektselt: sõjaeelse Eesti Vabariigi) kui ka nõukogude ajal, mil poodides valitses pmst tühjus. Ma olen tõeliselt uhke Eesti köögi üle ja ma ei leia, et peaksime mõnele teisele rahvusele või riigile alt üles vaatama, ükskõik kui tunnustatud nende kulinaaria võrreldes meie omaga ka ei oleks. Mina olen väga rahul, et olen meie kodumaal sündinud ja armastan siinset toitu!

Eelmisel nädalal aga oli toiduosas lugu alati särava ja hästi toreda telenäo Keili Sükijaineniga, kes jagas ka ülimalt mõnusa ja väga lihtsa krevetisalati retsepti. Soovitan seda kodus katsetada, sest roog on igas mõttes kerge ja hästi maitsev! Lisaks jagab Keili ka vajalikke nippe, alates sellest, kuidas valmistada külmutatud krevette nii, et need kummised ei jääks, lõpetades tõsiasjaga, kuidas püsida suurepärases vormis väga hästi süües ja toitu nautides :)


Rääkides aga tänasest retseptist, siis see siin on mu selle suve üks lemmikuid suvikõrvitsaküpsetisi! Seest mahlane, pealt krõbe ohtra tsukiiniga sai on eriti hea ahjusoojana. Ka külmalt on see igati maitsev (ja vähemalt kolm päeva söödav), kuid pealispinna krõbedus kaob jahtudes.

Sai sobib kaasa haaramiseks piknikule kui ka niisama kodus leiva asemel söömiseks. Ohtralt kasulikke asju (suvikõrvits, kaerahelbed, pähklid, toortatrajahu, munad) teevad selle tervislikuks ja toitainerikkaks suutäieks.

Sellest tainast saab muideks ka suurepärase magusa keeksi - selleks lisa tainale 150 g suhkrut ja 1 tl jahvatatud kaneeli ning vähenda soola kogust poole teelusikatäie võrra. Kui soovid gluteenivabade jahude asemel kasutada nisujahu, siis jäta küpsetuspulber lisamata. Taina segamisel ole nisujahu kasutamise korral ettevaatlik - sega seda nii vähe ja õrnalt kui võimalik, et mitte enne küpsemist juba gluteeni aktiveerida ja tulemuseks ei oleks kõva sai.

60-80 g Kreeka pähkleid
2 väikest või 1 keskmine suvikõrvits (kaal puhastatult 250-300 g)
2 väiksemat muna 
1,2 dl neutraalse maitsega õli
3 sl vedelat mett või siirupit
60 riisijahu
80 g maisijahu
100 g toortatrajahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
50 g täisterakaerahelbeid

Laota Kreeka pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 8 minutit kuni need on kergelt pruunistunud. Lase jahtuda ja haki peeneks. Riivi suvikõrvits.

Klopi vispliga munad, õli ja mesi või siirup kergelt läbi. Teises kausis sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, sooda, soola ja kaerahelvestega. Tee kuivainete keskossa süvend, lisa munasegu ning sega ühtlaseks. Viimasena sega hulka riivtud suvikõrvits ja hakitud pähklid.

Tõsta segu ettevalmistatud (võiga määritud ja jahuga üle puistatud, põhjas küpsetuspabeririba) piklikusse keeksivormi, silu pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 50 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase saial vormis u 10 minutit taheneda, seejärel tõsta vormist välja ja jäta restile jahtuma. Hoia toidukilesse või paberisse mässituna toatemperatuuril. 

Kommentaare ei ole: