neljapäev, 22. august 2019

Suvikõrvitsaburgerid


Kuigi õhus on tunda sügist - eriti hommikuti, mis mõnus soojus on karge jahedusega asendunud -, on siiski veel päris mitmeid suviseid vilju ilusti nii aias kui ka turul saada. Üks neist on suvikõrvits, mida  hetkel veel endiselt igapäevaselt kasutan. Küll lisan seda kiirele pajaroale, salatitesse ja loomulikult saia tainasse, kuid olen valmistanud ka šokolaadikooki ning pean ütlema, et pole paista, et tsukiini mul niipea üle viskama hakkaks ... :) Pigem on see suurepärane variant igapäevaselt võimalikult palju köögivilju tarbida. Suvikõrvits on selles mõttes eriliselt versatiilne/praktiline, et sobib peaaegu iga toidu sisse ja peaaegu kõigega kokku. Piisab näiteks vaid vähesest võist, küüslaugust, soolast ja piprast ning kas feta- või parmesani juustust, et saada superhea toit, samuti sobib suvikõrvits hullult hästi ka nt omleti või pisikeste frittata'de sisse. Igal juhul, kui on tarvis mõtteid, mida head ja paremat tsukiiniga teha, siis siit leiab nii soolaseid kui ka magusaid hõrgutisi :)

Suvikõrvitsakotlettide retsept ilmus koos mu teiste köögiviljaburgerite tegemisõpetustega Nädalalõpuleht LP-s. Olen just suvel päris palju selliseid taimseid roogasid valmistanud ja olen olnud tõeliselt imestunud just selle üle, et köögiviljapihvid lähevad hästi peale ka lihaarmastajatele ja meestele, kuigi oleks pigem vastupidist reaktsiooni oodanud. Tundub, et asi on siiski alati ikka maitses - kui köögiviljaroog (kasvõi lihtne salat) on maitsev, siis söövad seda kõik hea meelega ja unustavad “kohustusliku” liha täitsa ära :)


Vaja läheb:
400 g suvikõrvitsat (1 suurem või kaks väiksemat)
1 tl soola
40 g g parmesani vm laagerdunud kõvemat juustu
peotäis meelepärast maitserohelist (lehtpeterselli, tilli, rohelist sibulat, murulauku)
1-2 keskmist küüslauguküünt
1 suur muna
60 g nisu- või toortatrajahu
soola, musta pipart
õli praadimiseks

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga. Aseta sõelale, sega läbi 1 tl soolaga ja lase u pool tundi seista. Seejärel pigista tsukiinist võimalikult palju vett välja kas käte abil või aseta see köögirätikusse ja vääna. 

Riivi juust peene riiviga, haki maitseroheline ja küüslauk peeneks. Klopi muna kausis lahti, sega hulka riivitud suvikõrvits ja juust, hakitud maitseroheline ning viimasena jahu. Maitsesta soola ja musta pipraga. 

Aseta kas supilusika abil pannile ja patsuta lusikaga ühtlaseks või mätsi käte vahel (sel juhul on käed vaja jahuseks teha) u 1 cm läbimõõduga ümarad “koogid”. Prae pannil õli sees keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks (kummaltki poolt u 3 minutit). Kokku tuleb 10 kotletti. 

Soovi korral nõruta majapidamispaberil. Serveeri meelepärase dipikastmega. 

Kommentaare ei ole: