esmaspäev, 26. august 2019

Koorene ja juustune pastaroog seentega



Et viimane, möödunud reedel ilmunud Nädalalõpuleht LP oli pühendatud Balti keti 30-ndale aastapäevale, sai toiduossa tehtud tolle aja maiused - krõbedad vahvlid, aromaatsed rummikoogid ja rammusad kohupiimapallid. See on tegelikult uskumatu, kui palju häid asju sai valmistada, kasutades vaid poes (peaaegu alati) saada olevaid tooraineid nagu munad, piim, hapukoor, kohupiim, jahu, või. Tolleaegsed perenaised ja kokad pidid olema ikka eriliselt loomingulised, et niivõrd piiratud toiduvaliku ja tühjade poelettide kiuste suurepäraseid hõrgutisi meisterdada. Õnneks hetkel tundub see kõik nagu halb unenägu, mida kiirelt unustada tahaks. Elagu Eesti Vabariik!

Kuigi kukeseeni pole mul sel aastal veel metsast leida õnnestunud, olen neid siiski omajagu söönud. Kukeseened on lihtsalt nii head! Mulle meeldivad need nii tavalise kastmega värske kartuli juurde kui ka pasta- või riisiroogadega (sh risoto lisandiks), pirukasse pistmisest rääkimata. Seekord aga tegin juustuküllase ja koorese pasta, millele kreemisust lisavad röstimata piiniapähklid ning maitset annavad küüslauk, sidrun ja tüümian.

Piiniapähkleid ja seedermänniseemneid lisan enamasti roogadele röstitud kujul, aga idee neid toidu sisse niisama panna sain Jamie Oliverilt, kes pesto jaoks sama teeb. Idee on just selles, et röstitult annavad need pähklist mekki, aga röstimata kujul kreemisust. Sõltub sellest, mida sa eelistad. Sellele kukeseenepastale otsustasin lisada röstimata ja jäin igati rahule :)


Vaja läheb:
200 g meelepäraseid makarone
500 g kukeseeni
3-4 küüslauguküünt
võid
oliiviõli
u 20 g piiniapähkleid või seedermänniseemneid
200 ml (1 pakk) (vahu)koort
u 60 g (+ peotäis peale puistamiseks) parmesani või muud tugevamaitselist laagerdunud juustu
peotäis tüümianilehti
ühe sidruni riivitud koor
värskelt jahvatatud musta pipart

Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele parajalt pehmeks (st ideaalis võiks olla al dente). Puhasta seened pintsliga ja lõika suuremad seened väiksemaks, et need ühtlaselt küpseksid. 

Haki küüslauk peeneks. Soojenda pannil keskmisel kuumusel tükike võid koos oliiviõliga, lisa seened ja küüslauk ning küpseta neid aeg-ajalt segades kuni seened on pehmed. Lisa veel tükike võid, maitsesta soolaga ja sega läbi. Seejärel aseta pannile seente juurde piiniapähklid ja koor ning kuumuta kuni kaste kergelt mullitama hakkab.

Keera panni all kuumus kinni ning sega seente hulka makaronid, riivitud juust, tüümianilehed ja sidruni riivitud koor. Jahvata peale musta pipart ning puista veel riivitud juustu ja tüümianilehti.


Kommentaare ei ole: