reede, 14. veebruar 2020

Carpaccio & rosé champagne täiuslik kooslus



Täna on suurepärane päev, et valmistada midagi väga head ja korkida lahti üks imeline roosa šampanja! Sõbrapäev sobib väga hästi ettekäändeks, et sõpradega kokku saada või hoopis kallimaga romantikat teha - kuidas parasjagu tuju on ;-) Kuulun küll nende hulka, kellele rosé champagne meeldib igal ajal, aga valentinipäevaks on see eriti kohane.

Olin just USA-s, kus tänane päev on nii oluline, et juba jaanuari keskel (ehk pmst kohe, kui jõulunänn on ära korjatud) alustatakse teemakohaste südamekujuliste asjade müügiga. Ühes Santa Barbara lähistel asuvas veinimajas, kus tehakse klassikalisel meetodil vahuveini (ehk samamoodi nagu šampanjat) ja kasutati isegi samu viinamarju (chardonnay, pinot noir ja meunier), käies oli päris naljakas vaadata, kuidas pudelitele määriti liimi ja siis puistati need särava glitter’iga kokku. Ja neid pudeleid oli väga palju! Ilmselt siis on nõudlus väga suur ... :)

Kui on vaja ilusaks õhtuks retsepti, mis keele alla viib, kuid mille valmistamise peale ei kulu eriti palju peaaegu üldse aega, siis  on mul lillelise rosé kõrvale pakkuda veiselihast carapccio. Böff on samuti sõbrapäevaks suurepärane roog, eriti kui seda südamekujuliselt serveerida, kuid roosa champagne (eriti sellise mõnusalt marjase) juurde eelistan ise kas carpacco’t, krevette või lõhet.

Loomulikult on blogis terve hulk sõbrapäevaks sobivaid retsepte, nt see suus sulav šokolaadikook ei jäta kedagi külmaks, samuti šokolaadipõhja ja vaarikakattega juustutort ning hõrgud šokolaaditrühvlid on samuti kindlapeale minek :) Rohkem veel raamidest väljas, aga samas ülilihtne ja -kiire, on küpsetada krõbeda võise lehttaina, kitse- või valgehallitusjuustu ja jõhvikatega südamekujulised suupisted, mis alati kiirelt laualt kaovad. Viimased küpsetised muideks sobivad samuti selle aromaatse roosa champagne juurde :)

Kui on soovi pisut rohkem aga köögis veeta, siis tänases Nädalalõpuleht LP-s on muideks kaks ülihead retsepti. Minu suur lemmik Prantsuse köögist - juustuga profikad gougères - ning koorelikööri (võib nt Bailey's olla) ja kohviga suus sulav tort on mõlemad küpsetised, mis sobivad ideaalselt nii tänaseks kui ka igaks muuks elujuhtumiks ;-)

Paar asja ütleksin veel aga carpaccio juurde:

* Kui rullid liha varem valmis, siis aseta see külma nii, et toidukile on kihtide vahel, et õhukesed viilud üksteise külge ei kleepuks. 

* Varem valmis tehtud ja külmas hoitud liha võta u 15 minutit enne söömist toatemperatuurile. 

* Saiakuubikute asemel võid serveerida carpaccio kõrvale ka mõnda krõbeda koorikuga värsket saia, eriti hea on muidugi haputainast (sourdough) valmistatud. 

Retseptis olevast kogusest jätkub umbes kuuele sööjale kergeks eelroaks; väiksemale arvule inimestele võib seda suisa omaette eineks lugeda. Kõrvale soovitan loomulikult rosé’d juua:)


Vaja läheb: 
250-300 g veise sisefileed
extra virgin oliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart
soola(helbeid)
peoäis rukolat
peotäis õhukesi Parmesani vm kõva laagerdunud juustu laaste
peotäis röstitud piiniapähkleid või seedermänniseemneid
peotäis krõbedaid saiakuubikuid (soovi korral)

Hoia veiseliha vähemalt tunnike külmas, et seda kergem lõigata oleks. Võid selle ka u 15 minutiks sügavkülma asetada. Lõika lihast terava noaga võimalikult õhukesed viilud.

Aseta lihaviilud ükshaaval kergelt õliseks tehtud toidukile peale ja kata teise kilega, mis on samuti õliga määritud. Võid kasutada toidukile asemel ka küpsetuspaberit. Rulli liha tainarulliga õrnalt paberõhukeseks. Võta kile pealt, tõsta liha koos alumise kilega taldrikule nii, et liha jääb alla poole ja tõmba alumine kile ka ära. Saad sama kilet kasutada kogu liha rullimise jaoks. 

Jahvata lihale pipart ja puista soola(helbeid). Aseta peale rukolalehed (võid neid ka pisut väiksemaks rebida) ja nirista oliiviõli. Viimasena puista taldrikule juustulaastud, röstitud seedermänniseemned ja soovi korral ka krõmpsud saiakrutoonid.


Postitus sündis koostöös AS-ga Prike.

Kommentaare ei ole: