kolmapäev, 18. august 2021

Tomati-galette fetaga



Neil õnnelikel, kel endal kasvuhooned, on hetkel tõeline tomatiuputus :) Õnneks õnnestub minul osa saada teiste tublide inimeste tomatisaagist, seega olen siiani ilma kasvuhooneta hakkama saanud. Imemaitsvad kodumaised pmst otse kasvuhoonest korjatud tomatid on nauditavad ka niisama süües, aga loomulikult on need ideaalsed nii võileiva peale kui ka erinevate toitude juurde või sisse, nagu näiteks pirukatesse ;-)

Muretainast põhjal lahtine vabakujuline küpsetis võib olla nii soolase kui ka magusa täidisega. Kusjuures, blogis ongi mul hetkel ainult üks taoline pirukas - ploomigalett mandlitega. Seekord teeme lahtise rustikaalse piruka suvistest magusatest tomatitest ja feta-juustust, mida värsked ürdid eriti maitsvaks teevad. Tomati-galette on igati maitsev suvine amps, mida saab erinevate veinidega kokku sobitada. 

Tomatigaleti valmistamiseks kasuta meelepäraseid ürte, samuti muid lisandeid. Punase sibula asemel võib kasutada nii porrut kui ka tavalist valget sibulat, kuid neid soovitan enne piruka täidisele lisamist praadida. Lisada võib ka õhukesi suvikõrvitsaviile või anda maitset kuivatatud tomatite või kapparitega. Ürtidest sobivad eriti hästi tüümian, pune ja basiilik, kuid kui soovid, haki peale hoopis lehtpeterselli, rohelist sibulat või tilli. Salveifännid võivad aga selle taime lehtedega pirukat maitsestada. 

Juustudest on minu arvates eriti head pehmed kitsejuustud, samuti feta-juust ja mozzarella, kuid vabalt võib riivida juurde ka mõnda kõvemat laagerdunud juustu.

Väga oluline on tomatite eelnev nõrutamine, sest muidu tuleb piruka täidis liialt vesine. Eelnev soolaga läbi segamine aitab liigset vedelikku tomatitest välja viia. Ei ole vaja muretseda, et see tomatid kuivaks teeks - need jäävad ikkagi mõnusalt mahlased. 

Muretaina valmistamiseks peavad nii või kui ka vesi olema jääkülmad. Seega soovitan palaval suvepäeval või enne tükeldamist u 10ks minutiks sügavkülma panna; vee sisse aga asetada kääkuubik. Nii tuleb krõbe ja kergelt kihiline muretainas, mis viib keele alla. 

Põhi:
270 g jahu
1 tl soola
170 g külma võid
1 tl õuna või valge veini äädikat

Sega sõelutud jahu soolaga ning lisa tükeldatud külm või. Haki noaga või töötle köögikombainis ühtlaseks purutainaks. Lisa 0,6 dl jääkülma veega segatud äädikas ja sega kahvli abil ühtlaseks tainaks. Vajadusel lisa veel külma vett. 

Mätsi tainas kokku palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta vähemalt tunniks külmkappi tahenema. Seejärel rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga kettaks ja tõsta see tainarulli abil küpsetauspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Täidis:
u 500 g tomateid
1 väike punane sibul
150-200 g kitse- või feta-juustu
hakitud värskeid ürte
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
extra virgin oliiviõli

1 muna (piruka äärte määrimiseks)

Täidise jaoks viiluta sibul õhukeselt, tomatid aga lõika u 0,5 cm jämedusteks viiludeks. Aseta need kaussi, sega läbi soolaga, kummuta kausist sõelale ja jäta u 15 minutiks nõrguma. Laota kandikule vm pinnale majapidamispaber ja aseta tomativiilud sellele nõrguma. 

Klopi muna lahti, sega läbi u 1 sl vee või piimaga, ning pintselda sellega pirukataias. Laota peale osa murendatud juustust ja hakitud üridid, seejärel sibul ja tomativiilud. Jäta piruka äärtest u 2 cm vabaks. Puista peale ülejäänud juust, nirista oliiviõli ja jahvata pipart. Tõsta ääred täidise peale ja vajuta pisut kokku. Määri taina ääred munaga. 

Küpseta 200-kraadises ahjus u 40 minutit kuni piruka ääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist lase pirukal u 30 minutit taheneda ja jahtuda. Enne söömist puista peale veel värskeid ürte, nt tüümani või basiiliku lehti, samuti võid soovi korral jahvatada musta pipart.


Retsept ilmus mõned nädalad tagasi siin.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oleme sel sügisel seda pirukat korduvalt teinud ja tütre sõnul on see nüüd tema lemmikpirukas. Feta asemel oleme ainult mascarponet kasutanud. Kunagi Kolmes Tillis saime mascarponega pitsat ja sellest hetkest on tomati-mascarpone kombo väga meeldinud.

Silja Luide ütles ...

suur rõõm seda lugeda, aitäh! ja eriti tore, et see on tütre lemmik :) väga lahe et olete leidnud endale sobiva maitsekombinatsiooni. kui mascarpone-juustuga meeldib, siis võib vahel proovida ka mozarellaga seda pirukat valmistada. ma ise eelistan pigem tugevamaid maitseid ehk kitse-või fetajuustu, aga kindlasti on ka mascapone või mozarellaga väga maitsev :)