kolmapäev, 30. detsember 2020

Eriti head šokolaadi-kaerahelbeküpsised


Kui on vaja mõtteid, mida homme aastavahetuse-lauale (veel) panna, siis eelmise nädala lehte said kirja mul mõned uued retseptid (krõbeda tainaga pirukad, jõhvika-šokolaadi keeks ja magustoit), kus saab ära kasutada ka ülejääke (verivorstid, piparkoogid). Nädal enne aga jagasid Nädalalõpuleht LP-s maitsvate roogade retsepte, mis kõik kodukokkadelegi jõukohased, neli toredat peakokka. Seega uusi, põnevaid ja maitsvaid ideid on kõvasti :) Ja kui puudu jääb, siis soovitan siin blogis ringi vaadata ;-) 

Kui aastavahetusel sooviks lauale midagi magusat näksimiseks pakkuda, siis on küpsised samuti üks väga hea variant. Neid pole keeruline valmistada, aga samas on šokolaadiküllased küpsised megahead! Pühade ajal võib vabalt lisada vürtsi - piparkoogimaitseainet, jahvatatud kaneeli või ingverit või hoopis peenestatud kardemoni, et maitset "jõululikumaks" tuunida. 

Tainast tasub hoida 30-60 minutit enne küpsetamist külmas, et tainas küpsetamisel liiga laiali ei valguks. Nende küpsiste puhul soovitan kindlasti kasutada just nö traditsioonilisi, mitte kiirkaerahelbeid, sest siis on tekstuur mõnusam. 

Kui teed gluteenivabad küpsised, asendades nisujahu näiteks riisi- või maisijahuga, siis lisa ka 1 tl küpsetuspulbrit. Need küpsised on aga kõige paremad siiski just nisujahuga, nii et kui kellelgi sööjatest ei ole gluteenitalumatust, soovitan ikka seda kasutada. Kuid ka gluteenivabad on igati head ega mitte liialt pudisevad.

Vaja läheb:
230 g toasooja võid
200 g (pruuni) suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 suurt toasooja muna
2 sl külma kanget kohvi või brändit
190 g jahu
1 tl soodat
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
240 g täistera kaerahelbeid
100 g tumedat šokolaadi

Vahusta või suhkrutega ühtlaseks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad (lisa järgmine, kui esimene on segunenud). Lisa ka kohv või alkohol ning sega ühtlaseks. 

Sega sõelutud jahu sooda, soola ja kaneeliga. Lisa kuivained võivahule ja sega ühtlaseks. Viimasena sega hulka kaerahelbed ja hakitud šokolaad. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks (parem veel, kui saaks kauemaks) külmkappi. 

Rulli käte abil u 1 sl tainast pall, korda sama ülejäänud tainaga ja aseta 5 cm vahega küpsetupaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 15 minutit kuni küpsised on äärtest pruunistunud. Võta plaat ahjust, lase küpsistel u 5 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Tainast saab kaks plaaditäit küpsiseid. Õhukindlalt suletud anumas säilivad need kuni nädala. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

    2 kommentaari:

    Kersti ütles ...

    Ma teen neid küpsiseid juba teist korda kuna need kaovad laualt kiiruga. Küpsiste tektstuur jääb servast krõbe ja seest pehme Suurepärane retsept, aitäh!

    Silja Luide ütles ...

    Selle üle on mul väga hea meel :) Aitäh Sulle, Kersti, kirjutamast!