laupäev, 9. jaanuar 2021

Imehead verivorstipirukad


Täna on juba üheksas jaanuar ja kuna ma ei olegi blogi kaudu veel oma kallitele lugejatele head uut aastat soovinud, siis teen seda nüüd - headeks soovideks ei ole kunagi liiga hilja:) Loodan südamest, et Teil kõigil on eriliselt ilus, tore, rõõmus ja maitserikas aasta! Omalt poolt luban just viimase soovi osas oma panuse anda, tuues teieni jätkuvalt toitude ja küpsetiste retsepte, mida ise ja mu lähedased armastavad. Eriti praegusel ajal, kui jääme ilma nii paljudest muudest toredatest asjadest, millega oleme harjunud oma elu sisustama, alates reisimisest, lõpetades teatris, kinos, näitustel, muuseumis, pidudel ja trennis käimisega, on minu arvates tore end erinevate imemaitsvate toitudega hellitada. 

Ja loomulikult on meile alles jäänud raamatud:) Olen ülimalt tänulik kõigile, kes mulle (tungivalt) Goodreads'i soovitasid. Olen lugemist alati armastanud, kuid nüüd näen ka numbreid ehk seda, palju tegelikult loen ja see on päris huvitav :) Vaadates oma eelmist aastat, siis sai loetud ligi 18 000 lehekülge ja 53 raamatut. Aga numbritest rohkem meeldib mulle see kogukond ja info, mida saan raamatute ja kirjanike kohta. Tegin küll konto juba üle aasta tagasi, kuid kasutama hakkasin seda märtsis alanud eriolukorra ajal ja olen nüüdseks sellega samamoodi ära harjunud nagu blogi, insta v FB-ga, st hästi ei kujuta ette, et peaks sellest loobuma v ilma hakkama saama ... :)

Tänane retsept on aga neile, kel kodus verivorste, aga isu nende järgi enam suurt pole. Ma isegi sõin pühade perioodil verivorste omajagu ja jaanuris tahaks juba midagi muud. Aga muidugi on need krõbeda tainaga verivortipirukad hea mõte ka detsembris ja novembris, kui soovid näiteks külalistele midagi põnevamat pakkuda. Küpsetis on väga mõnus suupistena koos pohlasalati või sibulamoosiga. Nagu verivorstki on need pirukad parimad just soojalt, seega kui on juba laual jahtunud, siis tuleks need üles soojendada.

Kreeka pähklid annavad mõnusalt krõmpsu täidisele juurde pirukatele, kuid kui need ei meeldi, siis võib vabalt ka välja jätta. Väga hästi sobib pirukasse ka tükeldatud suitsusink.

Vaja läheb:
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
300-400 g verivorsti 
peotäis tüümianilehti
50 g hakitud Kreeka pähkleid
soola, musta pipart
2 muna

Kui kasutad külmutatud tainast, siis aseta see 2-3 tundi enne küpsetamist külmkappi sulama. 

Võta verivorsti sisu naha seest välja ja haki võimalikult peeneks. Haki pähklid ja sega koos tüümianilehtede, ühe lahtiklopitud muna ja jahvatatud musta pipraga verivorstisisuga läbi. 

Rulli tainaplaate jahusel pinnal pisut suuremaks. Laota kahele neist keskossa verivorstisegu, määri ääred teise lahtiklopitud munaga ja tõsta kummalegi üks tainaplaat peale. Vajuta ääred tugevalt kokku ja määri pirukad pealt ülejäänud lahtiklopitud munaga. 

Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit kuni tainas on pealt kuldpruun ja krõbe ning sisu läbi küpsenud. Lase pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda ja lõika siis viiludeks. 

    Retsept ilmus paar nädalat tagasi siin

Kommentaare ei ole: