neljapäev, 19. mai 2022

Värske kapsa-kreveti salat


Värske tumeroheline krõmpsuv varajane kapsas on soojematest kohtadest meie poe- ja turulettidele juba vähemalt kuu aega tagasi jõudnud ning suuremad kapsafännid sellega juba erinevaid toitusid valmistanud. Ma küll ise nende (ehk suuremate kapsafännide) hulka ei kuulu, aga samas teen aeg-ajalt selle viljaga ikka üht-teist head ja paremat, näiteks seda sama krevettidega salatit siin, kahe juustuga pirukat või hoopis suppi. Kapsast panen enamasti ka borši sisse. 

See siin on üks hästi lihtne ja maitsev variant, mida maitserikka värske kapsaga peale hakata. Retsepti-idee sain Tiinalt (aitäh veelkord!), kes seda eelmisel suvel valmistas. Suur kausitäis salatit haihtus koos  esimese suvise kartuli ja grillitud lõhega laualt üsna kiirelt, kusjuures mehedki kiitsid seda ja tõstsid isegi juurde, mis ei ole salati puhul just igapäevane nähtus ;-) Olen nüüdseks seda salatit juba päris palju kordi valmistanud ja viimastel kordadel on see värske kapsaga nii maitsev olnud, et pole kastmesse isegi soola ega suhkrut lisanud. Eks krevetid ja majonees anna juba piisavalt soolasust ka, samas on noor kapsas ise juba meeldivalt magus:)

Ütlen ausalt, et tegelikult on muidugi kõik kogused (nagu ikka salatiretseptis) suhtelised ja vastavalt maitsele, st ma ise tegelikult panen kõike tunde ja maitse järgi. Retsepti kirja sanud kogused on aga hea alguses aluseks võtta, kuid kõike saab alati oma maitse järgi paika timmida. 

Et kapsas jääks hästi mahlane, tuleks see noaga peeneks hakkida mitte riivida, ja käega läbi muljuda/pigistada, et mahlasemaks teha.

Krevetid võib asendada makraga või makrat ka lihtsalt salatisse juurde lisada. Ostes juba kooritud krevette, mis tavaliselt on soolvees, vaata nende netokaalu, mis reeglina on umbes poole väiksem kogukaalust.

Lisada võib ka peenelt riivitud porgandit. Praegusel kevadisel ajal, mil murulauk juba aias vohab, olen tilli asemel seda kasutanud ja see sobib salatisse suurepäraselt. 

See värske salat on eriti hea noorte kartulite ja grillitud kalaga.

Vaja läheb:
1 väiksem noor kapsas (u 500 g)
200 g krevette (nõrutatud kaal)
suur punt tilli

Kaste:
u 100 g majoneesi
u 150 g hapukoort
u 1 tl soola
pipart
1 tl suhkrut
1 tl sinepit

Haki kapsas õhukesteks viiludeks, nõruta krevetid sõelal korralikult ja haki till peeneks. Pane kapsas kaussi ja mulju seda käte vahel, et see mahlasemaks muutuks. Lisa till ja krevetid ning sega läbi.

Sega kastme ained omavahel ja sega seejärel salati hulka. Lase enne söömist salatil umbes tunnike maitsestuda. Külmkapis seistes läheb salat järjest paremaks (maitserikkamaks) :)


Retsept ilmus eelmisel suvel siin.

Kommentaare ei ole: