kolmapäev, 11. mai 2022

Lõhe rabarberi ja spargliga


Et rabarber ei ole imehea mitte ainult magusates toitudes, vaid sobib suurepäraselt ka soolastesse roogadesse, on toidusõpradele juba teada-tuntud fakt. Minulgi on blogis üks maitsev kevadine magushapu kana retsept, kus suisa pool kilo rabarbrit sees.  Magusaid rabarbriretsepte on muidugi juba kümneid siia kogunenud, nii et päris proportsioonis asi siiski ei ole :) Üritan aga natukene tasakaalu tekitada uue toiduga, kus rabarber on seekord koos spargliga lisandiks lõhele. 

Spargel on muide suhteliselt vesine köögivili, sisaldades vaid 6,5% kuivainet nagu tomat ja rediski. Kergesti seeduvate valgu- ja süsivesikute tõttu on spargel suurepärane dieettoit eelkõige maksa- ja neeruhaigetele. Ka energiat on 100 grammi kohta vaid 25 kcal. Spargel on toitainerikas ja kuulub väärtuslike köögiviljade hulka olles toitainesisalduselt võrdne näiteks porgandi ja sibulaga. Värske spargel sisaldab kiud- ja mineraalaineid (kaltsium, tsink, magneesium, raud, seleen), foolhapet, vitamiine (eelkõige A, B, C, E, K) ning antioksüdante. Kuna seistes spargli toitainesisaldus väheneb, tasub sparglit süüa võimalikult ruttu pärast korjamist. 

Parim viis spargli säilitamiseks on hoida seda külmas nii, et varred on vee sees nagu lilled vaasis. Enne tarvitamist tuleks aga kõvad varreotsad u 3 cm kõrguselt (sealt, kus see kergelt murdub) ära murda. 

Ahjus küpsetatud rabarber:
2 väiksemat või 1 suur šalottsibul
2 suuremat või 4 väiksemat peenet rabarberivart
u 2 sl (oliivi)õli
3 sl vedelat mett või suhkrusiirupit
1 sl palsamikreemi ehk balsamico't
soola, pipart
tüümianivarsi

Lõika kooritud sibul(ad) õhukesteks viiludeks. Lõika rabarber 5-6 cm tükkideks. Kui on jämedad varred, siis lõika need enne pikuti pooleks või kolmeks. 

Kuumuta pannil õli ja prae selles sibulat madalal kuumusel mõned minutid paaril korral segades kuni see hakkab läbipaistavaks muutuma. Lisa rabarber ja prae veel mõni minut. Nirista peale mesi või siirup ja  balsamico ning lisa mõned mõned tüümianivarred. Maitsesta soola ja pipraga. Vala segu ahjuvormi ja küpseta ahjus 160 kraadi juures u 15 minutit kuni rabarber on pehme. 

Spargel ja lõhe:
2 küüslauguküünt
400 g sparglit
4 paksemat lõhefilee tükki (ühe kaal 150-200 g)
u 2 sl (oliivi)õli
soola, pipart
sidrunimahla
tüümianilehti (seveerimiseks)

Haki küüslauk peeneks. Murra sparglil ära kõvad varreotsad ja lõika või murra pikad varred pooleks. Eemalda lõhel nahk ja tõmba pinsettidega keskelt luud välja. 

Kuumuta suurel pannil õli ja prae selles madalal kuumusel peeneks hakitud küüslauku paar minutit. Lisa spargel ja prae veel mõni minut seda aeg ajalt segades. Maitsesta kogu soola ja pipraga ning pigista peale sidrunimahla. Aseta pannile spargli peale lõhefileed ning maitsesta ka neid soola, pipra ja sidrunimahlaga. 

Selle ajaga on rabarber pehmeks küpsenud. Võta vorm ahjust ja aseta pann koos lõhe ja spargliga ahju. Küpseta ahjus 160 kraadi juures samuti u 15 minutit kuni lõhe on läbi küpsenud ja spargel peaaegu pehme (ideaalis jääb see siiski kergelt krõmpsuks). 

Serveerimiseks sobib hästi (täistera)riis, samuti kinoa. Jaga spargel ja lõhe nelja taldriku vahel, tõsta peale rabarber. Nirista kogu roale rabarberist välja tulnud vedelikku ja puista heldelt tüümianilehti. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

    Kommentaare ei ole: