teisipäev, 20. september 2011

Pavlova


Klassikaline, mõningatel andmetel Austraalia koka Herbert Sachse poolt 1930-ndatel (v siis hoopis ühe Uus-Meremaa koka poolt 1920-ndatel aastatel) Vene baleriini Anna Pavlova jaoks välja mõeldud Pavlova nimeline beseekook on kaunistatud vahukoore ja maasikatega. Loomulikult võib kasutada igasuguseid muid värskeid v konserveeritud marju v puuvilju ja vahukoore asemel hoopis toorjuustu- v kohupiimakreemi v vahustatud vaniljekastet. Kuna magus besee ja vahukoor koos on tavaliselt isegi magusa-armastajate jaoks natukene lääge kombinatsioon, siis kasutan mina Pavlova täidiseks apricot curd'i v lemon curd'i, mida saab osta kavalmiskujul Marks&Spencerist. Hapukas võie annab Pavlovale mõnusa lisanüansi ja muudab muidu minu arvates natukene liiga magusa koogi mahedamaks, aga samas huvitavamaks. Ma M&S-i lemon curd'i ei ole küll proovinud, sest mulle lihtsalt meeldib asju ise teha:), aga arvestades muude sama poe asjade kvaliteeti, usun, et see on ok:)

Munakollastega saad aga teha kas imemaitsvat juustukooki,  topeltkoguse suussulavat šokolaadipudingut, tõeliselt šokolaadist šokolaadi-rummipirukat, klassikalist (ehk ilma beseekihita) Key Lime Pie'd v hoopis Key Lime juustukooki.


4 suurt munavalget
1/8 tl soola
200 g (tuhk)suhkrut
2 spl vett
1 spl maisitärklist
1 tl vaniljeekstrakti
1 tl söögiäädikat

Kuumuta ahi 130 kraadini. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja piserda vähese veega. Et küpsetuspaber ilusti plaadi peal kinni püsiks, määri plaat enne võiga v kasuta magneteid.

Mikserda munavalged soolaga keskmisel kiirusel kergeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur (mina soovitan kasutada tuhksuhkrut, sest see lahustub paremini) ja mikserda kõvaks läikivaks vahuks. Lisa munavalgevahule vesi, maisitärklis, vaniljeekstrakt ja äädikas ning mikserda ühtlaseks (u 10 sek). 

Tõsta segu u 23 cm läbimõõduga ringi kujuliselt küpsetusplaadile. Mina teen pliiatsiga koogivormi järgi 24 cm läbimõõduga ringi ja laotan munavalgevahu ringikujuliselt laiali nii, et äärtest jääb u 1-1,5 cm vaba ruumi, besee vajub küpsetamise ajal ise laiemaks. Silu beseevahu keskosa natukene lamedamaks (servad võivad olla aga kõrgemad), et pärast oleks hea küpsenud põhjale kreemi peale panna. 

Küpseta u 40-50 minutit v kuni besee on krõbe ja kahvatukuldne. Servaosa peaks olema kuiv ja veidi murenenud, keskosa aga pisut vetruv. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju vähemalt tunniks jahtuma. Serveerimiseks võta besee ettevaatlikult paberilt ja aseta serveerimistaldrikule.

NB! Pavlova võid vabalt 2-3 päeva varem valmis küpsetada ja hoida kuni serveerimiseni õhukindlat suletud anumas. Täidis pane aga Pavlovale vahetult enne serveerimist, muidu see läheb niiskeks ja kaotab oma krõbeduse.

Täidiseks tõsta koogile lusikaga peale aprikoosikreemi v lemon curd'i  ning kata aprikoosi- v sidrunikreemi kiht omakorda suhkru (2 spl) ja vaniljesuhkruga (1 tl) v poole vaniljekauna seemnetega vahustatud vahukoorega (2 dl). Peale võid panna maasikaid, vaarikaid vm marju, granaatõunaseemneid, riivida šokolaadi vms.

NB! Kõige ülemine selle postituse pilt on Marju tehtud:)


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mul läks täiesti nässu :( Vahustades ja pannile pannes oli väga ilus kohev vaht, kuid ahjus ei läinud krõbedaks, vaid jäi pealt nätskeks ja kleepuvaks ja lõpuks vajus kokku. Mis ma valesti tegin?
Kas asi võib olla tumedas demerara suhkrus? Kas peaks kasutama valget rafineeritud suhkrut?
Lugesin ühest teisest retseptist, et soovitatakse alguses ahi kuumutada 150 kraadini ning beseed ahju pannes alandada 130 peale - kas see võiks aidata krõbeda kooriku tekkimisele kaasa?
Millist ahju funktsiooni peaks kasutama? (kasutasin ülalt-alt kuumutust).

Silja Luide ütles ...

kuna ma ei olnud Su kõrval, kui kooki tegid, siis on mul väga raske on öelda, mis sa täpselt valesti tegid. olen ise selle retsepti järgi teinud pavlovat kümneid kordi ja alati on õnnestunud ehk kook on tulnud pealt krõbe ja seest imeliselt pehme.
demerara suhkurut ei soovita pavlova valmistamisel kasutada, sest pavlova puhul on parim just tuhksuhkur või ekstrapeen suhkur, kuna see lahustub ühtlaselt ja kiiresti. pruuni suhkrut soovitan ikkagi kasutada ainult siis, kui see on eraldi retseptis kirjas. kui retseptis ei ole eraldi kirjas, siis on alati mõeldud tavalist alt ja ülalt kuumutamist ja kook peaks olema ahju keskosas.