neljapäev, 1. september 2011

Õunakook martsipaniga


Põhja tegin koogile vastavalt sellele retseptile. Kasutasin seekord nisujahu, aga võib vabalt teha ka rukkijahu v hoopis maisijahuga - igat pidi töötab. Kusjuures see rukkijahust põhjaga kook, millele viitan, on kindlasti imehea ka õuntega! Sama kehtib tegelikult kõigi siinsete rabarberikoogi retseptide kohta ehk soovitan kasutada rabarberi asemel sama koguse hapukaid õunu, nt antonovkaid, ja maitsev õunakook on garanteeritud ;-)

Täidise jaoks läheb vaja u 500 g õunu (mina kasutan koogi sees alati antonovkaid) ja u 100-150 g martsipani. NB! Õunte kaal on saadud pärast nende puhastamist ja tükeldamist.

Puhasta ja lõika õunad viiludeks v meelepärasteks tükkideks, riivi külm martsipan ja sega õunatükkidega. Pane õuna-martsipanisegu eelküpsetatud põhjale (võid ka panna riivitud martsipani põhjale ja siis õunatükid martsipani peale ehk õunu ja martsipani omavahel mitte segada)  ja küpseta 200 kraadi juures u 20 minutit.

Kate
1 muna 
40 g (rafineerimata roo)suhkrut
150 g hapukoort

Sega omavahel katteained ja pane koogile. Küpseta veel 200 kraadi juures veel u 15 minutit.

Lisan igaks juhuks ka uuesti koogipõhja tegemise retsepti:

Põhi
180 g jahu (poole koguse asemel võib kasutada nt täisteranisujahu)
75 g (tuhk)suhkrut
100 g külma kuubikuteks lõigatud magedat võid
1 suur munakollane
2-3 tl jäävett

Pane jahu, suhkur ja võitükid köögikombaini ning sega lühidalt kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl jäävett, sega ning lisa vajaduse korral veel vett kuni taigen jääb kokku. Võta taigen köögikombainist välja ja sõtku kiiresti kuni see muutub ühtlaseks. Pane kaussi, kata toidukilega ja jahuta 30 min külmkapis.

Rulli taigen 5 mm paksuseks, vooderda võitatud 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred taignaga ning lõika servad ühtlaseks. Kata toidukilega ja pane veel 30 minutiks külmkappi.

Kuumuta ahi 180 kraadini, pane taignal olevale toidukilele raskuseks riisiterad, kuivatatud herned v oad ja küpseta 15 min kuni taigen on muutunud helepruuniks ja katsudes kuivaks. Eemalda kile ja raskus ning pane täidis peale.

Kommentaare ei ole: