esmaspäev, 25. juuni 2012

Kookosküpsised



Ma ei ole juba ammu nädalavahetusel Tallinnas olnud ja alati on kuidagi natukene kurb see pühapäevaõhtune linna tagasi tulek. Kuigi kodus on väga mõnus olla, siis ikkagi esimeste soojemate ilmade saabudes ja puude lehte minnes on kuidagi eriti tore linnamelust lahkuda. Kui kohustused tagasi ei kutsuks, siis ilmselt oleksin juba ammu kuskil looduses sõpradega suve veetmas:) Seekordne esmaspäevane aklimatiseerumine on aga kohe eriliselt raske, sest olin ära juba neljapäevast saadik, niiet idüllilise eluga Vormsi saarel jõudis juba täitsa ära harjuda:) Kuidas saakski olla mitte lõbus ja tore, kui saad mitu päeva sõpradega praktiliselt keset metsa chillida, peaaegu igal söögikorral maistvat grilliliha süüa, kooke küpsetada, enam-vähem päev otsa igal ajal saunas käia, sest mõnel hommikul ärgates on keegi, kes magama pole veel jõudnudki, sauna juba hommikul kütma hakanud jne jne - lihtsalt paradiis:) Seekord jõudsin isegi jooksmas käia, paar toidupilti teha ja natukene raamatut lugeda, niiet täiesti täiuslik nädalavahetus oli, sest tavaliselt need tegevused nädalavahetusse ei mahu:)

Seekord sai aga lisaks muudele maitsvatele toitudele ja jookidele ennast hellitada ka keldrist leitud Põltsamaa Kuldsega, mis oli kohe väga-väga hea. Selline parajalt magus (mitte lääge) ja imeilusa kuldse selge värviga - hea meelega annaks kõik muud riiulis olevad dessertveinid, sh pudeli Sauternes'i, ära, et oma keldrist veel mõni kodumaine niiiiiiiiiiiiii hea õunavein leida:):):)

Vormsil olles küpsetasin vist igapäevaselt vähemalt ühe koogi. Kuna suvel ei taha keegi pikalt aega toaseinte vahel veeta (isegi kui küpsetamine on üks lemmik-tegevusi), siis eriti head on vähese vaevaga kiirelt valmivad toidud, mis meeldivad nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Üks selline kerge magustoit on kookoshelvestega küpsised, mida on eriliselt mõnus kohvi kõrvale krõbistada. Aga niisama ka süüa:) Mõni inimene nägi ikka tõsist vaeva lastega "võideldes", et pildistamiseks lauale kõrvale pandud küpsised nii kaua säiliks, et ma neist ka foto saaksin:) "Pildistatud" küpsised aga kadusid laualt sama kiirelt, kui ülejäänud, niiet mõtlesin tõsiselt uute küpsiste tegemisele:)

Retseptis toodud kogusest saab u kolm ahjuplaaditäit küpsiseid, millest jätkub ligi 20 inimesele. Küpsiste täpset arvu ei oska aga öelda, sest ei jõudnud neid täpselt kokku lugeda - esimesed plaaditäied olid otsas, kui viimane ahjust välja tuli. Kui sa nii palju küpsiseid ei taha teha, siis tee tainast poole vähem;-)

Suhkrut lisa tainale vastavalt sellele, kui magusaid küpsiseid sa tahad - 250 g suhkru korral on minu arvates need maiused ikka kohe päris magusad. Küpsetises ei pea kasutama valget suhkrut, vaid rafineerimata rooshkur, eriti heledam, sobib nendesse küpsistesse samuti igati hästi:) Osa kookoshelveste koguse asemel võid kasutada mandlilaaste, mul oli seekord 100 g mandlilaaste ja 300 g kookoshelbeid.


Vaja läheb:
4 muna
200-220 g (pruuni) suhkrut
2 sl vaniljesuhkrut
400 g kookoshelbeid (võib asendada osaliselt mandlilaastudega)

Vahusta suhkur munadega heledaks vahuks ja sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes hulka vaniljesuhkur ning kookoshelbed (ja mandlilaastud). Aseta tainas u 15 minutiks külma tahenema.

Vormi kahe teelusikaga küpsised ja aseta u 1,5 cm vahega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadi juures kuldkollaseks (u 15 minutit). Küpsised on väga head nii soojalt kui ka külmalt:)

5 kommentaari:

oks ütles ...

Oioioi, kohe täna õhtul peab järgi proovima!
Poiss mul unistab juba pikemat aega Vertigo kookosküpsistest, mida pole aga ammu poodides näha olnud.
Aitäh :)

Teevi ütles ...

kookosküpsised on superhead! Mandlilaastude lisamise idee peab järgi proovima :)

Silja Luide ütles ...

ei ole tänu väärt - rõõm on minupoolne:)
mul on endal ka hea meel, et see retsept lõpuks blogisse sai - tihti sellised vanad head lihtsad asjad, mida ise juba aastaid küpsetad, tunduvad nii iseenesest mõistetavad, et jäävad sageli blogisse hoopis lisamata:)
head küpsetamist!

rebane ütles ...

Proovisin ka, mandli & kookosega.

..superhead ja kadusid laualt nagu võluväel !

Aitäh retsepti eest
:)

Silja Luide ütles ...

võta heaks, Rebane:) mul on tõeliselt hea meel seda kuulda!:)